EC motory zoznámte sa s touto novinkou pre stropné ventilátory

História vývoja elektromotorov je staršia viac ako 180 rokov. Počas tejto doby bolo vyvinutých mnoho technických riešení, ktoré umožnili mechanizáciu veľkého množstva prác, ktoré boli predtým vykonávané len silou ľudských svalov.

Vývoj elektromotorov začal objavom vďaka fenoménu elektromagnetickej indukcie. Stal sa základom pre vývoj rovnosmerného motora a konštrukcie generátora. Vývoj elektrických strojov viedol k vynájdeniu transformátora v roku 1884. V prvom rade bol vyvinutý AC asynchrónny motor (najprv dve fázy, potom tri fázy), potom synchrónny striedavý motor.

EC motor ako kombinácia AC a DC motorov

Elektromotory sú ideálne pre pohon ventilátorov rôznych typov. Od bežných axiálnych cez radiálne až po špeciálne riešenia pre najnáročnejšie aplikácie. Vývoj ventilátorov bez vývoja elektromotorov by nebol možný. Po mnoho rokov boli na riadenie ventilátorov používané AC motory. Sú ľahko dostupné, sériovo vyrábané a predovšetkým môžu byť napájané priamo zo siete. V mnohých aplikáciách (najmä v elektronike) ale nemá zmysel používať striedavé motory. Všetka elektronika je založená na konštantnom prúde, a preto musia byť chladiace motory pre elektronické komponenty dodávané s rovnakým rovnosmerným napätím.

V určitom štádiu vývoja ale ekonomika a množstvo energie spotrebované zariadením začali hrať stále dôležitejšiu rolu. Existuje systém štandardizácie energetických tried zariadení, ktorý nútil výrobcov hľadať riešenia znižujúce spotrebu energie danej sady prvkov. Ako je dobre známe, striedavé motory vyžadujú veľké množstvo dodávaného výkonu a rovnosmerné motory sú veľmi úsporné z hľadiska spotreby energie. Vďaka tomu prišiel nápad prepojiť AC motor a DC motor, takže nový dizajn mal všetky výhody oboch predchádzajúcich riešení.

Motory EC majú elektronický systém regulácie rýchlosti (komutačný obvod), ktorý umožňuje ventilátoru udržať optimálne otáčky ventilátora. Tieto motory sú synchrónne motory, čo znamená, že sú bezkĺzne. Vďaka týmto vlastnostiam sú ideálnymi motormi na pohon ventilátorov. Tieto posuvníky sú takisto tichšie v celom rozsahu otáčok a vďaka skutočnosti, že prevádzková teplota ich rotorov je omnoho nižšia než ich tradičné náprotivky AC, vyznačujú sa omnoho vyššou životnosťou a spoľahlivosťou.

Konštrukcia a riadenie EC motorov

Zariadenie sa skladá z rotora s permanentnými magnetmi a statora s vinutiami. Krútiaci moment na rotore je získaný ako výsledok vzájomného pôsobenia magnetických polí vytvorených týmito prvkami. Vinutia statora môžu byť pripojené trojuholníkovým alebo hviezdicovým vzorom. V špecifických okamihoch môže prúd pretekať len dvomi fázami, ktoré sú tvorené protiľahlými vinutiami. Keď sú tri fázy, počet kombinácií sa zvyšuje na šesť. Pretože konštrukcia BLDC motorov je založená na elektronickej komutácii, také elementy ako komutátor a kefy boli odstránené z týchto motorov. Sled jednotlivých spínacích vinutí závisí na aktuálnej polohe rotora motora.

Riadenie EC motorov je možné len pri použití výkonnej riadiacej jednotky a riadenie polohy rotora späť v systéme prerušení.

EC_motor

Rozdiely medzi motormi do ventilátorov

Hlavný rozdiel medzi trojfázovými motormi a rovnosmernými motormi možno nájsť v samotnom názve, rovnosmerné motory bežia na rovnosmernom prúde na rozdiel od striedavého prúdu, na ktorom pracujú striedavé motory.

Zatiaľ čo striedavé aj rovnosmerné motory majú rovnakú funkciu, sú vyrábané, konštruované a riadené odlišne. Najzákladnejší rozdiel je zdroj energie. AC motory sú striedavo poháňané a rovnosmerné motory sú napájané rovnosmerným prúdom, ako sú batérie, rovnosmerné napájacie zdroje alebo rovnosmerný menič.

Rovnosmerné motory sú konštruované pomocou kief a komutátorov, ktoré zvyšujú nároky na údržbu, znižujú rýchlosť a obvykle znižujú životnosť kefovaných rovnosmerných motorov. EC indukčné motory nepoužívajú kefy, sú veľmi odolné a majú dlhú životnosť. Posledným základným rozdielom je regulácia rýchlosti. Rýchlosť rovnosmerného motora je riadená zmenou prúdu vinutia, zatiaľ čo rýchlosť striedavého motora je regulovaná zmenou kmitočtu, ktorý je obvykle vykonávaný pomocou regulácie kmitočtu.

Aké výhody majú EC motory

Veľkou výhodou EC motorov je ich schopnosť prispôsobiť sa požadovaným prúdom vzduchu obmedzením rýchlosti otáčania pri zachovaní veľmi vysokej účinnosti. Tradičné striedavé motory pracujú s maximálnou účinnosťou len pri menovitých otáčkach, pri nižších rýchlostiach ich účinnosť rýchlo klesá. Vzhľadom na to, že vzduchotechnické jednotky pracujú najčastejšie v malom rozsahu prúdenia vzduchu, sú úspory energie pre motory EC veľmi dôležité.

EC motory sa využívajú aj pri rekuperácii. Vetracia jednotka s ventilátormi s EC motormi umožňuje presnú reguláciu, napr. 10% pretlak v budove. Taký pretlak zaistí stabilnú prevádzku krbu, aj keď v ňom priložíme drevo. Nehrozí teda, že budeme mať zadymenú miestnosť.

Porovnanie EC motorov oproti ďalším typom

EC motory majú oproti kefovým a indukčným motorom množstvo výhod:

  • EC motory môžu pracovať pri rôznych otáčkach pri menovitom zaťažení v dôsledku charakteristík plochého momentu ako funkcie otáčok motora
  • vysoká účinnosť a účinnosť motorov
  • jednoduché pripojenie k sieti
  • menšia veľkosť motora pri rovnakom výkone
  • nižšia spotreba energie

EC motory sú čoraz častejšie používané výrobcami v rôznych priemyselných odvetviach, ako sú:

  • domáce spotrebiče (ventilátory, práčky)
  • chladenie (chladiace pulty, priemyselné chladničky)
  • doprava
  • spotrebná elektronika
  • priemyselné automatizácie

Stropné ventilátory vyrobené v technológii EC sú čoraz častejšie využívané ako v priemysle, tak aj v domácnostiach. Majú množstvo výhod, okrem iného umožňujú znížiť spotrebu energie až o 50 % pri súčasnom zvýšení efektivity. Obmedzenia týkajúce sa spotreby elektriny jednotlivými zariadeniami v blízkej budúcnosti ale spôsobia, že motory EC budú použité vo väčšine moderných zariadení. Výsledným efektom tohto procesu budú nižšie náklady na používanie zariadení konečnými príjemcami.