24 nápadov, ako zvlhčiť vzduch v dome

Ako zvlhčiť vzduch v dome a byte? Táto otázka často príde na myseľ nielen vo vykurovacej sezóne.

Tromfnite suchý vzduch

Suchý vzduch vám môže spôsobiť mraky zdravotných problémov. Okrem toho sa môžete tešiť na vysychanie dreveného nábytku aj parkiet jedna radosť. Takže ako si v príbytku potrebnú vlahu udržať? Máme pre vás užitočné rady, ktoré zvládne každý.

1. Klasické ultrazvukové zvlhčovače

Asi najsofistikovanejším spôsobom, ako udržať vlhkosť vzduchu, je používať inteligentný zvlhčovač, ktorý si sám premeria vlhkosť a zapne sa len keď je to potrebné. Tento tichý sluha toho moc nenahovorí, ani nezje – nanajvýš pár Wattov elektriny. Hlavne funguje vo dne v noci a nemusíte naňho myslieť. Ani to so zvlhčovaním nepreženie, proste si stráži svoju úroveň. S trochou šikovnosti pri výbere si domov odnesiete model, ktorý poslúži aj ako aróma lampa alebo čistička vzduchu.

2. Sušte mokrú bielizeň v izbe

susenie_pradlaNamiesto na balkóne rozložte stojan s mokrou bielizňou, najlepšie v blízkosti radiátora. Voda, ktorá sa pri sušení odparí, zvýši relatívnu vlhkosť v izbe pomerne výrazne. Nevýhodou je však estetická stránka veci, zúženie priestoru, príp. aj zvýšené množstvo prachu vo vzduchu.

3. Jedlo varte, nepečte

Sami to poznáte. Keď doma varíte, po chvíli musíte otvoriť okno a vyvetrať, pretože v kuchyni to vyzerá ako v parnej saune. Aj týmto spôsobom sa dá zvýšiť vlhkosť vzduchu v domácnosti.

Preto skúste napríklad namiesto pečenia (pri ktorom sa naopak vlhkosť vzduchu znižuje) radšej variť.

4. Nezatvárajte rýchlovarnú kanvicu

Intenzívne zvlhčenie dosiahnete prevarením vody v rýchlovarnej kanvici. Po vypnutí odklopte viečko a postavte ju blízko stredu miestnosti a pozorujte, ako do vzduchu uniká para. Podľa potreby opakujte.

Namiesto rýchlovarnej kanvice je možné použiť klasickú kanvici na sporák. Varenie vody síce bude trvať dlhšie, počas neho sa ale časť pary bude postupne uvoľňovať do okolia. Môžete si byť taktiež istí, že týmto retro spotrebičom zaujmete všetky návštevy.

5. Varenie vody (bylinkových čajov)

Pre rýchle zvýšenie vlhkosti stačí dať na sporák hrniec s vodou, zakryť ho pokrievkou a priviesť ju k varu. Potom pokrievku odklopiť a pri miernom ohni nechať vodu postupne vypariť. Táto metóda je pomerne efektívna, ale zaberá len na miestnosti, ktoré majú sporák. Trochu viac mobility vám poskytne prenosná indukčná doska alebo varič.

Extra tip pre trochu wellness:

Ak do vody pridáte bylinky, môžete si podomácky vytvoriť bylinný difuzér. Bylinná para je veľmi liečivá a upokojuje dýchacie cesty. Naše dýchacie ústrojenstvo je suchým vzduchom namáhané najviac a prospeje mu, keď ho trochu podporíme. Taký tymián a mäta nikdy nesklamú... a pre ešte viac luxusu stačí kvapnúť do vody nejaké esenciálne oleje (napríklad eukalyptus).

6. Použite rozprašovač

Pre okamžitý účinok bez nebezpečenstva oparenia si zaobstarajte fľašku s rozprašovačom. Naplňte fľašku pitnou vodou (lepšia je teplá alebo vlažná) a niekoľkokrát za deň rovnomerne postriekajte vzduch.

Najlepší efekt dosiahnete jemným rozprašovaním, ktoré napodobňuje efekt hmly a vytvára drobné kvapôčky, ktoré sa rýchlo rozptýlia do vzduchu. Naopak väčšie a ťažšie kvapky skôr klesajú k zemi a vsakujú sa do materiálov. (Pozor na dôležité dokumenty.)

7. Navlhčite záclony

Kto má textilné záclony alebo závesy? Stačí ich navlhčiť rozprašovačom a počkať, až sa voda postupne odparí.

Tento spôsob je dobrý používať obzvlášť v lete, alebo keď je veterno. Navlhčite záclony a otvorte okno, vlhkými záclonami potom zatiahnite otvorené okno. Vietor zvonka bude prúdiť cez záclony smerom dovnútra a pritom sa bude zvlhčovať.

8. Savé špongie

Pre rýchlu pomoc navlhčite niekoľko kuchynských špongií a nechajte ich položené na vodeodolných povrchoch, napríklad na parapet.

9. Počas sprchovania nezatvárajte

Počas sprchovania nechajte otvorené dvere do kúpeľne, aby sa para mohla dostať aj do ostatných miestností. Nesmie vám ale vadiť strata súkromia. Navyše si dajte pozor, aby nadmerná vlhkosť nepoznamenala váš sprchový kút či box plesňou.

10. Po kúpeli nevypúšťajte vaňu

Potom čo sa vykúpete, vaňu nevypúšťate, ale nechajte horúcu vodu v nej. Voda sa bude odparovať ešte dlho potom, čo vychladne. Potom ju môžete vypustiť. Ak máte doma malé deti, tento spôsob vám z bezpečnostných dôvodov neodporúčame.

11. Nepoužívajte fén

Dámy, potom čo si umyjete hlavu, nechajte fén fénom a nechajte vlasy uschnúť prirodzene. Síce budú schnúť dlhšie, ale vlhkosť vzduchu pôjde nahor. Zároveň sa môžete hriať vedomím, že ste niečo urobili pre zdravie svojich vlasov, ktorým týmto len prospejete. Len pozor na teplotu v miestnosti, aby ste nenachladli.

12. Nechajte otvorenú umývaču riadu

Po umytí riadov v umývačke ich nenechávajte uschnúť vo vnútri, ale umývačku otvorte. Horúca para bude môcť unikať do okolia a zvlhčí vzduch.

13. Púšťajte si relaxačnú fontánku

Drobná fontánka, kde prúdi voda, spoľahlivo zvýši vlhkosť v miestnosti. Tečúca voda je veľmi prirodzený spôsob, akým sa do vzduchu dostáva vlaha.

Dodává aj nádych wellness: tečúca, jemne bublajúca voda upokojuje a môže sa hodiť ako doplnok k meditácii.

14. Zaobstarajte si akvárium

Rovnako ako fontána aj akvárium s pestrými rybičkami sú príjemné na pohľad a má upokojujúci efekt. Ak bude nezakryté, bude sa časť vody z jeho povrchu odparovať. (Odporúčame rybičky, ktoré nevyskakujú.) A taktiež pozor na premnoženie rias, ktoré môžu uvoľňovať nie už tak príjemný zápach.

15. Kvetiny v kvetináči

Proces fotosyntézy nie je to jediné, čím sa môžu kvetiny pochváliť. Mnoho druhov vie zlepšiť kvalitu vzduchu, napr. neutralizujú niektoré toxíny. A vedia taktiež regulovať vlhkosť.

Vlhkosť vzduchu rastliny rovnomerne zvyšujú procesom transpirácie, t.j. po poliatí absorbujú vodu, ktorú postupne uvoľňujú do okolia svojimi listami. Medzi najlepšie druhy izbových rastlín na zvýšenie vlhkosti patrí palma horská (Chamaedorea seifrizii) alebo ďalšie širokolisté rastliny ako s filodendróny, monstery a fikusy.

16. Váza s kvetinami

Ďalší dekoratívny prvok do vašej domácnosti. Nielen, že skrášli váš interiér, ale taktiež zvýši relatívnu vlhkosť vzduchu. V najlepšom prípade je dobré kvetiny umiestniť niekam na slnečné miesto. Namiesto kvetín ale môžete použiť aj prázdnu vázu. Efekt bude rovnaký.

17. Žehlenie parnou žehličkou

Podobne ako pri rýchlovarnej kanvici para uvoľňovaná pri žehlení uvoľní do vzduchu väčšie množstvo vlhkosti. Že by na žehlení bolo aj niečo pozitívne?

18. Aróma lampy

Zapálená sviečka ohrieva vodu a tá postupne uvoľňuje nielen vôňu esenciálneho oleja, ale aj trochu vlhkosti. Efekt môže byť síce nepatrný, ale o to viac voňavý. V kombinácii s ďalšími metódami vytvorí príjemné prostredie pre život.

19. Dajte hrniec s vodou na kúrenie

Na kúrenie môžete umiestniť akúkoľvek nádobu s horúcou vodou. Ak budete kúriť, voda sa bude postupne odparovať. Tento spôsob zvlhčovania ale trvá dlho a nie je príliš efektívny. V stojatej vode sa navyše budú množiť baktérie a je potrebné ju denne meniť. Namiesto provizórneho hrnca môžete zvoliť elegantnejší keramický odparovač.

20. Dekoratívny odparovač vzduchu

Už naše babičky používali staré keramické zvlhčovače vzduchu, ktoré dávali na kúrenie. Aj dnes sa dajú veľmi lacno zohnať a predávajú sa naviac v mnohých moderných vyhotoveniach. Teoreticky sa voda z nádobky vyparuje tým viac, čím viac kúrite. Raz za čas je potrebné do odparovača doliať vodu. Je taktiež dôležité dávať pozor, aby sa v nádobke nemnožili baktérie, ktoré by sa mohli spoločne s parou dostávať do vzduchu.

Účinnosť nie je valná. Aby ste naozaj zvýšili vlhkosť, zaobstarajte odparovač s väčšou plochou, ale ani tak nečakajte zázraky.

21. Podlahové kúrenie a nádoba s vodou

Keď nemáte radiátory ale podlahové kúrenie, obvykle postačí, keď do misky nalejete prevarenú vodu a položíte ju na zem. Za čas sa voda sama odparí. Je možné pridať pár kvapiek pomarančovej/citrónovej šťavy alebo vonného esenciálneho oleja. Namiesto misiek si prípadne môžete zaobstarať dekoračné dezénové, porcelánové alebo keramické nádoby. Len pozor, nech ich neskopnete nohou.

22. Prehoďte navlhčený uterák cez kúrenie

Veľmi populárna metóda, ktorá rýchlo funguje. Funguje dobre, ak je v miestnosti naozaj teplo. Je lepšie používať froté uteráky, plachty alebo ponožky než oblečenie, pretože to by sa mohlo teplom poškodiť. Ak sa pre túto metódu rozhodnete, odporúčame používať čerstvo vyprané a avivážou prevoňané uteráky – použité kusy odevov by mohli do izby uvoľňovať nepríjemný zápach.

23. Nekúrte zbytočne

Tento spôsob je najdôležitejšou metódou, ako bojovať s nižšou vlhkosťou vzduchu: nespoliehajte sa príliš na radiátor. V prehriatej miestnosti je obvykle vzduch veľmi suchý a relatívna vlhkosť klesá na nepríjemných 20 - 30 %, čo vás nakoniec učiní náchylnými k nachladnutiu. Riešenie je veľmi jednoduché – znížiť teplotu. Ušetríte za energie a naviac sa budete cítiť zdravší.

24. Vetrajte múdro

Raz za čas poriadne vyvetrajte, aby sa obmenil suchý vzduch v miestnosti s čistým a vlhčím vzduchom vonku. Je lepšie vetrať kratšiu dobu a intenzívnejšie, než dlhšie a málo. Závisí to ale aj na vonkajších podmienkach. Všeobecne je dobré vetrať vždy, ale nezabudnite, že vlhkosť v ovzduší kolíše podľa počasia aj teploty. Najviac vlhkosti získate vetraním po daždi alebo po snehu. Naopak vzduch za oknami je najsuchší, ak mrzne až praská, fúka silný vietor alebo je teplo ako na Sahare. Ak máte novšie a dobre utesnené okná, vetrajte častejšie. Starými oknami síce uniká viac tepla, ale zároveň nimi dovnútra prúdi viac kyslíka.

Záverom... Naparujte s mierou

Všetkého s mierou a rovnako tak aj vodnej pary.

Nech už si vyberiete akýkoľvek variant, hodnoty relatívnej vlhkosti si dobre kontrolujte. Najlepšie to ide pomocou vlhkomeru. Nič sa totiž nemá preháňať a môže sa stať, že si miestnosť zvlhčíte až príliš a budete sa cítiť ako v tropickom pralese. Nadmerná vlhkosť vzduchu môže priniesť svoje vlastné problémy, preto prajeme šťastnú ruku.