Ako ochladiť miestnosť bez klimatizácie

Leto je tu. Vysoké teploty sú na dennom poriadku, a hoci vonku sú príjemné, pobyt doma nám môžu veľmi znepríjemniť. Obzvlášť v noci nám môže horúci a dusný vzduch spôsobiť problémy so zaspávaním a časté budenie, čím dochádza ku zhoršovaniu kvality spánku. Ak sa chcete cez deň cítiť komfortne a po noci aj oddýchnuto, vyplatí sa zainvestovať do klimatizácie. Čo ale robiť, keď ju nemáte alebo ešte len čakáte na jej inštaláciu? Poradíme vám, ako čo najviac ochladiť miestnosť aj bez tohto prístroja.

Pomôžu zatiahnuté rolety

Asi najjednoduchšou radou je predchádzať vnikaniu slnka do vášho domu či bytu. Pomocníkom sú v tejto situácii rolety, žalúzie a závesy, vďaka ktorým slnečné lúče nebudú okupovať a ohrievať vašu domácnosť. Čím viac clôn využijete, tým lepšie. Najmä počas poludnia, kedy je slnko najsilnejšie, by ste nemali na zatiahnuté rolety a žalúzie zabúdať. Priestory vo vnútri domu či bytu zostanú o niekoľko stupňov chladnejšie v porovnaní s vonkajšími teplotami.

Zatemniť samozrejme postačí len tie miestnosti, do ktorých priamo svieti slnko. Nezabúdajte ale, že poloha slnka na oblohe sa v priebehu dňa mení. Ak teda už ráno viete, že celý deň nebudete doma, zatemnite všetky miestnosti, do ktorých v priebehu dňa bude slnko svietiť.

Vychytávkou je ľahké ranné namočenie závesov, ktoré budú postupne počas dňa vzduch v interiéri ochladzovať, ako sa voda začne odparovať.

zaluzie_rolety

zdroj: Pixabay.com

Skúste to bez elektroniky

Zapínanie televízie, keď prídeme z práce. Trávenie času na počítači, keď máme dlhú chvíľu. To sú úplne bežné činnosti, ktoré každý deň stereotypne robíme. Lenže počas horúcich letných dní by sme sa týmto činnostiam mali vyvarovať. Prečo? Elektronika dokáže vyprodukovať veľké množstvo tepla (predsa len sa zahrieva), ktoré bude v horúcich letných dňoch už len takou nepríjemnou čerešničkou na torte. Dokonca aj v pohotovostnom režime sa elektronika zahrieva a vysiela teplo do interiéru).

imac

zdroj: Pixabay.com

Obmedzte varenie a pečenie

Samostatnou kategóriou je aj varenie či pečenie. Samozrejme nie je možné jesť celé leto len studené jedlá, aspoň v tých najteplejších dňoch si ale odpustite niekoľkohodinové varenie vývarov či zaváranie, kedy do vzduchu púšťate veľké množstvo horúcej pary. Snažte sa obmedziť taktiež pečenie a vymeňte bábovky za nepečené dezerty a zmrzliny. Ak je použitie rúry nevyhnutné, otvárajte ju počas pečenia čo najmenej.

Vetrať, vetrať, vetrať

Ak už sa teplý vzduch dostal do vašej domácnosti, je potrebné ho dostať von. Vetranie nechajte predovšetkým na noc, kedy sa snažte čo najviac okien otvoriť dokorán. Využite tiež skoré rána, kedy je vzduch najchladnejší. Ak vám to dispozícia bytu umožňuje, snažte sa vytvoriť v miestnostiach prúdenie vzduchu (prievan). Týmto spôsobom dostanete do vašej domácnosti rýchlo chladný a hlavne čerstvý vzduch.

otvorene_okno

zdroj: Pixabay.com

Holé podklady a bosé nohy

Vedeli ste, že to, čo sa najrýchlejšie ohrieva v miestnosti, sú veci na podlahe? Teda koberce, deky alebo umelé kožušinky, ktoré sú aktuálne veľmi moderné. Počas leta sa v nich drží nielen teplo, ale taktiež prach. Preto ich počas tohto ročného obdobia upracte niekam do skrine. Holé podlahy doplňte bosými nohami, papuče a ponožky dajte počas horúcich dní bokom.

Spite dolu

Spozornieť by mali tí, ktorí majú doma dvojposchodové postele alebo vytvorené spacie poschodie? Je všeobecne známe, že teplý vzduch sa drží vysoko pri strope miestností, zatiaľ čo chladný vzduch sa drží skôr dolu. Presťahujte preto svoju posteľ dolu, napríklad do obývačky či pracovne.

Rovnako dôležitý je ale taktiež výber vhodného materiálu pre vašu posteľnú bielizeň. Aby ste sa aj počas horúcich dní vyspali pohodlne, voľte vzdušnú matrac, pružnú plachtu, ideálne bavlnenú, a letné obliečky. Najvhodnejší materiál je chladivý satén.

Pomôžu aj vodné procedúry

Že sa vyplatí namočiť si závesy, ktoré začnú ochladzovať vzduch v interiéri vo chvíli, kedy sa voda začne odparovať, už bolo spomenuté. Takých vodných procedúr ale môžete vykúzliť viacero. Napríklad je možné postriekať aj sieťky proti hmyzu studenou vodou. Je nutné to opakovať aj niekoľkokrát počas dňa, keďže voda sa zo sieťok pomerne rýchlo odparí. Na druhú stranu to dokáže pomerne účinne znížiť teplotu vzduchu prichádzajúceho do domácnosti zvonku. 

Pomocník menom ľad

Zabudli ste pred odchodom do práce zatiahnuť rolety alebo ste nechali cez deň otvorené okná? Nech už ste si teplo do vášho domova pustili akokoľvek, asi sa pýtate na otázku, ako rýchlo ochladiť vzduch v miestnostiach. Ak ešte nie ste majiteľom klimatizácie, pomocníkom je v takom okamihu ľad, ktorý stačí hodiť do pohárov a misiek, ktoré následne rozmiestnite po miestnosti. Môžete si taktiež pomôcť kombináciou ľadu a ventilátora, kedy chladný vzduch vznikajúci okolo ľadových kociek budete rozháňať po miestnosti.

kocky_ledu

zdroj: Pixabay.com

Ochladzovač vzduchu

Jedným z najefektívnejších prostriedkov na ochladenie miestnosti je ochladzovač vzduchu, ktorý sa svojou účinnosťou približuje ku klimatizáciám. Funguje ale na úplne inom princípe. Jedná sa o pomerne lacný a jednoduchý prístroj, ktorý pomocou odparovacieho filtra a studenej vody alebo ľadových kociek dokáže do miestnosti vháňať chladný vzduch. Prístroj je malý a skladný a na svoje fungovanie nepotrebuje nič viac ako bežnú elektrickú zásuvku a studenú vodu či ľad. Ochladzovač zároveň zvlhčuje a čistí vzduch od prachových častíc a tým zlepšuje kvalitu vzduchu.

Vyskúšajte ochladzovač vzduchu Noaton AE 6160.

Mobilné klimatizácie

Vyššie spomínané rady sú účinné, ale nezaistia vám taký komfort, ako použitie klimatizácie. Nemusíte si však nechať rozkopávať byt kvôli klasickej klimatizácii a robiť kompromis, v ktorej miestnosti potrebujete najviac chladiť. Na trhu existuje široký výber mobilných klimatizácií, ktoré sú na kolieskach a môžete ich tak využívať vo všetkých miestnostiach alebo ich dokonca vziať so sebou na dovolenku autom. Mobilná klimatizácia funguje podobne, ako klimatizácia klasická, s tým rozdielom, že vývod teplého vzduchu nie je skrz stenu, ale cez hadicu, ktorú môžete vyviesť von napr. oknom. Aby sa vám horúci vzduch nevracal späť, je možné použiť okenné tesnenie.

Mobilným klimatizáciám, ich funkciám, parametrom a tipom pre správny výber sme venovali celý rad článkov na našom blogu.