Ako predĺžiť životnosť mobilnej klimatizácie

Počas sparného leta sa každý z nás rád osvieži, a to akýmkoľvek spôsobom. Mobilná klimatizácia je skvelá voľba vhodná do menších aj väčších bytov, ale aj do rodinných domov. Aby nám slúžila dostatočne dlhú dobu, je nutné jej venovať náležitú starostlivosť.

Ako ale na to? Je totiž množstvo vecí, ktoré je potrebné sledovať. Môže sa jednať o celkové znečistenie mobilnej klimatizácie, odvod kondenzátu a početnosť používania. Čo môžu tieto nepríjemnosti spôsobiť a ako sa im vyvarovať si podrobnejšie rozoberieme v tomto článku.

Čo je mobilná klimatizácia

kontrola_produktuNa úvod si predstavíme, čo je to vlastne mobilná klimatizácia. Na túto tému sme napísali množstvo článkov, preto si ju predstavíme veľmi stručne.

Mobilná klimatizácia je po ochladzovači vzduchu najjednoduchšie zariadenie, ktoré si môžete na chladenie svojho domova zaobstarať. Zároveň je aj cenovo výhodné a nezaberie príliš veľa miesta. Charakteristické sú pre ňu kolieska, vďaka ktorým ju môžete presúvať. Manipulácia je ale možná len do chvíle, než ju ukotvíte na jednom mieste pomocou hadice, ktorá slúži ako odvod teplého vzduchu.

Inštalácia je pomerne jednoduchá, jedinou možnou komplikáciou je práve spomínaná odvodová hadica. Ideálne je vyvedenie oknom a samotná hadica by nemala byť ani príliš dlhá. Inak sa bude zbytočne zaťažovať kompresor klimatizácie. Tým by mala nižší výkon a pritom by spotrebovala viac energie.

Ako predĺžiť životnosť mobilnej klimatizácie

Teraz už ale k hlavnej téme. Ak chcete predĺžiť životnosť mobilnej klimatizácie, zamerajte sa na nasledujúce veci.

Kontrola na prvý pohľad

Predtým, než sa pustíte do vnútorného čistenia mobilnej klimatizácie, jednoducho sa na ňu pozrite. Je zaprášená alebo na niektorých miestach špinavá? Sú všetky drôty v poriadku? Nesvieti náhodou nejaká kontrolka? Ak uvidíte nečistoty zvonka (najmä v oblasti, kde sa nasáva vzduch z miestnosti), vykonajte povrchovú údržbu. Odstráňte predovšetkým:

  • prach,
  • nalepené nečistoty (vlasy, žmolky z oblečenia a pod.).

Použiť samozrejme môžete len handru s vodou, ktoré sa postarajú o viditeľné nečistoty. Na dôkladné čistenie je omnoho lepšie použiť dezinfekčný prostriedok, ktorý vás zároveň zbaví aj baktérií a vírusov, ktorých sa inak nezbavíte a budete ich dýchať. Na poriadne vyčistenie a dezinfekciu si dávajte veľký pozor, pretože vdychovanie baktérií a vírusov môže viesť ku zdravotným problémom, a to najmä u detí.

Inštalácia tesnenia do okien pre mobilnú klimatizáciu

Tesnenie do okien pre mobilné klimatizácie je praktická vychytávka, ktorá má za úlohu zabraňovať spätnému návratu teplého vzduchu späť do miestnosti. Táto na prvý pohľad jednoduchá funkcia má ale nemalý dopad na živostnosť prístroja.

Vďaka zabráneniu spätnému navráteniu teplého vzduchu späť sa daná miestnosť rýchlejšie ochladí a tým pádom nemusí byť mobilná klimatizácia tak dlho v prevádzke. To má za následok nižšie opotrebovanie kompresora a tým pádom sa tak predĺži jeho životnosť a tým aj životnosť celého prístroja.

Inštalácia tesnenia do okien je teda aj úsporným riešením. Okrem nižšej vyťaženosti kompresora a s tým spojenej amortizácie teda vydrží dlhšie a naviac vďaka kratšej dobe prevádzky šetrí aj elektrickú energiu.

Výparník kondenzátu

Úplná väčšina mobilných klimatizácií má odvod kondenzátu, ktorý nájdete najčastejšie v spodnej časti klimatizácie. Aj túto časť je potrebné raz za čas vyčistiť, vrátane odvodovej hadice. Ak viete, že klimatizáciu nebudete nejakú dobu používať, napr. počas zimy, mali by ste túto časť vyčistiť a zazimovať.

Vďaka manuálnemu čisteniu nebudete musieť neskôr používať toľko čistiacich prostriedkov. Na konci každej sezóny, kedy aktívne používate klimatizáciu, urobte to isté, čo s ostatným sezónnym vybavením - zazimujte ju. Jedine tak nebudete mať v ďalšej sezóne toľko práce a prístroj bude omnoho lepšie pracovať.