Ochladzovač vs. mobilná klimatizácia

Plánujete si na leto zaobstarať nejakú chladiacu technológiu do vašej domácnosti, ale neviete, akú si vybrať? Predstavíme vám základné typy prístrojov, ktoré vám môžu v letných dňoch uľaviť od nepríjemných pocitov tepla.

Nástenná a stropná klimatizácia

Základným prístrojom je klasická (statická) nástenná či stropná klimatizácia. Tá je síce najúčinnejším riešením, ale zároveň najdrahším. Okrem vysokej nákupnej ceny je potrebné počítať taktiež s náročnou inštaláciou, ktorá vyžaduje aj stavebné zásahy. Niekde dokonca nie je jej inštalácia ani možná.

Zaobstaranie tejto klimatizácie je investícia, ktorú je potrebné konzultovať s odborníkom, a preto sa ďalej budeme venovať spotrebičom, ktoré si môžete domov zaobstarať sami a bez nutnosti náročnej inštalácie treťou osobou. Jedná sa o mobilné klimatizácie a ochladzovače. Na nasledujúcich riadkoch si vysvetlíme princíp fungovania oboch prístrojov a vymenujeme si základné rozdiely, ktoré vám uľahčia rozhodovanie medzi nimi.

Ochladzovač vzduchu

V tejto kapitole si predstavíme, ako vlastne taký ochladzovač vzduchu funguje a ako vlastne dokáže ochladiť vzduch.

Ako funguje ochladzovač?

Ochladzovač vzduchu využíva princíp prirodzeného odparovania vody. Prístroj nasáva teplý vzduch z miestnosti a preháňa ho cez voštinový filter, cez ktorý je vedený jemný prúd vody. Vyfukovaný vzduch je týmto schladený a obohatený o kvapôčky vody. Výsledkom je príjemnejšia klíma a zvlhčený vzduch, ktorý umocňuje pocit úľavy od tepla. Použitím ľadovej vody alebo priamo ľadu je možné docieliť zväčšenie chladiaceho efektu. Chladiaci výkon je možné koordinovať rýchlosťou ventilátora.

schema_ochladzovace_vzduchu

Zdroj: Trotec.de

Ako veľmi ochladí ochladzovač vzduch v miestnosti?

Ochladzovací výkon je závislý na konkrétnom modeli, veľkosti priestoru a hlavne na úrovni vlhkosti v byte. Čím nižšia vlhkosť je, tým lepšie bude ochladzovací efekt pôsobiť. Aj tak je ale potrebné počítať s tým, že technológia obyčajného ventilátora a odparovania vody nezvládne miestnosť vychladiť o niekoľko stupňov tak, ako klasická či mobilná klimatizácia. Od ochladzovača tak očakávajte skôr pocitové ochladenie. Najviac ho pocítite v bezprostrednej blízkosti prístroja, aj keď tento parameter je veľmi závislý na výkone ventilátora daného prístroja.

Výhody ochladzovača vzduchu alebo prečo si kúpiť ochladzovač vzduchu

Medzi hlavné výhody ochladzovača patrí jednoduchosť, cena a možnosť zvlhčovania vzduchu.

Zvlhčovanie vzduchu

Vďaka zvlhčovaniu vzduchu je ochladzovač vhodný na celoročné použitie v miestnostiach so suchým vzduchom. Najviac suchý vzduch trápi naše obydlia v zime, kedy sa vplyvom kúrenia v miestnosti vzduch vysušuje a spôsobuje citlivejším ľuďom problémy s dýchaním. Ochladzovač vzduchu tak paradoxne nájde využitie v domácnosti aj v zime. Ak naopak máte doma vlhký vzduch, môže byť zvlhčujúci efekt nežiadúci a mali by ste sa poobzerať po inom spôsobe chladenia.

Jednoduché spustenie kdekoľvek

Veľkou výhodou ochladzovačov vzduchu je ich mobilita a ľahké uvedenie do prevádzky. Ochladzovače na svoje fungovanie nepotrebujú nič iné než naplnenú nádržku s vodou a pripojenie do elektrickej zásuvky. Na rozdiel od mobilnej klimatizácie nie je teplý vzduch vypúšťaný von z miestnosti a nie je tak potrebné riešiť žiadne hadicové systémy do okien. Ochladzovač taktiež ľahko prenesiete do inej miestnosti. Kompaktné rozmery umožňujú vziať so sebou prístroj napríklad na chatu či do kancelárie.

Šetrný k prírode aj peňaženke

Zaobstaranie ochladzovača vzduchu je pomerne lacná záležitosť. Ceny kvalitných prístrojov štartujú už okolo 80 €. Ochladzovač na svoje fungovanie naviac nepotrebuje žiadne chemické prostriedky, aditíva ani chladiacu jednotku. Nemusíte k nemu nič dokupovať. Dopĺňate do neho len vodu, čo je šetrné nielen k vašej peňaženke, ale aj k prírode. Do ovzdušia sa totiž nedostávajú žiadne chemické látky, ale len čistá voda.

Nevýhody ochladzovača vzduchu oproti mobilnej klimatizácii

  • Nižší chladiaci výkon
  • Zvýšenie vlhkosti (môže byť pozitívum aj negatívum)
  • Nutnosť pravidelného dopĺňania vody či ľadu

Mobilné klimatizácie

mobilna_klimatizace_Noaton_5108Ak to s ochladením vzduchu myslíte vážne, odporúčame si zaobstarať mobilnú klimatizáciu.

Ako funguje mobilná klimatizácia?

Mobilná klimatizácia využíva na rozdiel od ochladzovača zložitejšou technológiou. Prístroj je tvorený kompresorom s chladiacou sústavou a výparníkom na horúci vzduch. Funguje tak, že stroj pomocou kompresora nasáva teplý vzduch, ktorý je pomocou chladiacej jednotky ochladený a vrátený do miestnosti. Prebytočné teplo je odvedené pomocou výparníka s hadicou von z miestnosti, najčastejšie pomocou okna. Aby sa horúci vzduch nevracal pootvoreným oknom späť do miestnosti, je možné dokúpiť tesnenie do okna.

Ako veľmi ochladí mobilná klimatizácia vzduch v miestnosti?

Mobilná klimatizácia je veľmi účinný prístroj, ktorý dokáže miestnosť počas niekoľkých hodín ochladiť na požadovanú teplotu, podobne ako klasická klimatizačná jednotka. Niektoré prístroje zvládnu vychladiť miestnosť za ideálnych podmienok až na 16 °C.

Výhody mobilnej klimatizácie alebo prečo si kúpiť mobilnú klimatizáciu

Medzi hlavné výhody patrí výkon a multifunkčnosť. Naopak nevýhodou môže byť nákupná cena.

Vyšší výkon než ochladzovač

Chladiaci výkon mobilnej klimatizácie je omnoho vyšší než pri ochladzovači či ventilátoroch. Teplý vzduch je ihneď po spustení odvádzaný von z miestnosti a ochladenie je tak rýchlejšie a výraznejšie.

Nastavenie chladiaceho výkonu

Na rozdiel od ochladzovača sú mobilné klimatizácie vybavené ovládacím panelom s rôznymi funkciami. Tou hlavnou je samozrejme nastavenie požadovanej úrovne schladenia miestnosti. Nemusíte sa tak obávať prehnaného ochladenia, ktoré by malo za následok bolesti hlavy či nachladnutie.

Odvlhčenie vzduchu

Vzduch ochladený pomocou mobilnej klimatizácie je zbavený nadbytočnej vlhkosti. Niektoré klimatizácie takto zvládnu odvlhčiť priestor až o 3 litre za hodinu. Ak vašu domácnosť trápi vysoká vlhkosť vzduchu, je pre vás mobilná klimatizácia tá pravá. Niektorí výrobcovia naviac vybavili mobilné klimatizácie tlačidlom na vypnutie chladiaceho výkonu. Vďaka tomu je možné vzduch odvlhčovať aj keď zrovna nepotrebujete chladiť.

Mobilná na rozdiel od klasickej klimatizácie

Ako už názov napovedá, klimatizácia je mobilná. Väčšina modelov je vybavená kolieskami a úchytkami pre ľahké prenášanie. Môžete ju tak využívať po celom byte či dome, čo oceníte najmä s ohľadom na jej hlučnosť. Tá je cca na úrovni digestora. Je teda vhodné vychladiť miestnosti na spanie pár hodín pred tým, než sa budete chystať na spánok.

Nevýhody mobilnej klimatizácie oproti ochladzovaču vzduchu

  • Vyššia nákupná cena
  • Odvlhčenie vzduchu (môže byť aj výhodou)
  • Nutnosť odvádzania teplého vzduchu von z miestnosti
  • Väčšie rozmery
  • Vyššia hlučnosť
  • Vyššia energetická náročnosť