Výhody a nevýhody stropných ventilátorov

Horúce letné dni sú svojimi teplotami vysiľujúce. Určite dobre poznáte túto situáciu. Slnko praží, vzduch sa nepohne, potíte sa a vo vnútri bytu máte teplo a nedýchateľne. A vy už neviete, ako tieto tropické dni prežiť. Pripravte sa na tieto horúčavy s predstihom, existuje totiž riešenie, ako sa ochladiť aj bez klimatizácie. Zaujímavou alternatívou môžu byť stropné ventilátory. Tie sú v dnešnej dobe pomerne populárne a ich výhody vás určite prekvapia. Využijete ho nielen v lete, kedy vám spríjemnia pobyt v miestnosti, ale veľkú službu preukáže aj v zimných mesiacoch. Neveríte? Poďte sa dozvedieť o stropných ventilátoroch niečo viac.

Výhody stropných ventilátorov

stropny_ventilator_interierPremýšľate nad kúpou stropného ventilátora, ale stále nie ste presvedčení, že bude pre vás tou správnou voľbou? Poďte sa spoločne pozrieť na výhody, ktoré so sebou tento ventilátor prináša a prečo by ste nad jeho kúpou nemali váhať.

Nízka cena

Ventilátory sú oveľa cenovo dostupnejšie než klimatizácie, to je všeobecne známy fakt. Stropný ventilátor si preto môžete zaobstarať už od pár desiatok eur. Ale pri kúpnej cene to zďaleka nekončí. Spotreba energie je nízka, pohybuje sa medzi 30 až 60 W, nároky na údržbu sú tak minimálne. So stropným ventilátorom tak môžete aj ušetriť!

Nezaberá miesto

Ako už názov napovedá, stropný ventilátor sa upevňuje na strop. Nezaberá preto žiadny úžitkový priestor na podlahe či polici a nehrozí, že by sme oň zakopli. Naviac z neho nebude lapač prachu ako z klasického stolného vetráku.

Poskytuje príjemné ochladenie

Aj napriek tomu, že ventilátor nezaisťuje zníženie teploty vzduchu v miestnosti ako klimatizácia, vďaka prúdeniu vzduchu ponúka aspoň príjemné ochladenie. Pocitová teplota tak môže byť až o 5 °C nižšia. Je to spôsobené tým, že lopatky stropného ventilátora sa otáčajú proti smeru hodinových ručičiek, vzduch sa tak premiešava, prúdi nadol a poskytuje príjemné ochladenie. Teplý vzduch, ktorý stúpa k stropu ventilátor rozrušuje a znižuje tým pocitovú teplotu v miestnosti.

Ľahká inštalácia a ovládateľnosť

Namontovať klimatizáciu (typ split) je náročné časovo aj finančne, ale taký stropný ventilátor hravo zvládnete nainštalovať aj sami. Nie sú potrebné žiadne stavebné úpravy, bohato si vystačíte so základným náradím a podrobným návodom, ktorý obsahuje každý model stropného vetráku. Počas niekoľkých desiatok minút tak budete mať hotovo. Ovládať stropný ventilátor už dávno nemusíte ručne retiazkou alebo pomocou bežného vypínača. Omnoho praktickejším variantom je diaľkové ovládanie, ktoré oceníte najmä v miestnostiach s vysokými stropmi.

Znižuje náklady na kúrenie

V zimných mesiacoch vám môže stropný ventilátor ušetriť mnoho starostí a hlavne financií. Existujú tzv. reverzné stropné ventilátory, ktoré disponujú spätným chodom, pri ktorom sa lopatky otáčajú v smere hodinových ručičiek. Ventilátor mieša chladný vzduch od podlahy s teplým, ktorý sa drží pri strope. Ohriaty vzduch sa tak dostáva späť k podlahe a dochádza k rovnomernému rozšíreniu tepla po celej miestnosti. Tento fakt sa samozrejme podieľa na spotrebe energie. Stropné ventilátory tak dokážu znížiť náklady na kúrenie až o 30 %.

Bezpečnosť a nízka úroveň hluku

Stropné ventilátory sú úplne bezpečné zariadenie. Vďaka ich umiestneniu pri strope nehrozí, že by rotujúce lopatky spôsobili úraz deťom alebo domácim miláčikom. Ak máte strach o hluk, veľkou výhodou ventilátora je jeho nízka hlučnosť. S rastúcim počtom otáčok sa však jeho hlučnosť môže zvyšovať, ale všetko je to otázkou použitého materiálu či spôsobu spracovania. Napríklad kvalitné drevené lopatky pri práci nemusíte ani postrehnúť.

Nahrádza hlavné svetlo

Vďaka integrovanému osvetleniu v niektorých modeloch stropných ventilátorov ich môžete použiť aj ako hlavné svetlo. Táto alternatíva je veľmi obľúbená, naviac vám odpadne riešenie problému, kam na strop umiestniť svetlo a kam ventilátor.

stropny_ventilator_obyvak

zdroj: Sulion.es

Dizajnový prvok

Ventilátor nemusí byť len praktickým pomocníkom počas horúcich letných dní. Vďaka širokému sortimentu dizajnov môže byť štýlovým prvkom vášho interiéru. Vyberať môžete nielen priemer lopatiek, ale tiež ich tvar, farbu či materiál. Stropný ventilátor tak bude ladiť s každou vašou miestnosťou.

Dlhá životnosť

Stropné ventilátory sa všeobecne vyznačujú dlhou životnosťou, a to až 40 tisíc hodín. Ovplyvňuje ju samozrejme celý rad faktorov, preto sa riaďte nielen kúpou overenej značky, ale nezabudnite ani na pravidelnú údržbu. Zvoliť môžete aj ventilátor s DC motorom, ktorý nielen, že má dlhšiu životnosť, ale má aj nižšiu spotrebu energie a je takisto menej hlučný.

Nevýhody stropných ventilátorov

Každé zariadenie má samozrejme aj svoje tienisté stránky a stropný ventilátor nie je výnimkou. Hoci klady prevažujú nad zápormi a kúpa stropného ventilátora je prínosná, pozrieme sa aj na jeho drobné nedostatky.

Mobilita

Stropný ventilátor logicky nemôžete premiestňovať z miestnosti do miestnosti na rozdiel od iných typov ventilátorov, ako je napríklad stĺpový. S tým súvisia samozrejme aj jeho funkcie, pretože príjemné podmienky poskytuje len tam, kde je umiestnený.

Neochladzuje vzduch v miestnosti

Zatiaľ čo klimatizácia ochladzuje vzduch v miestnosti a jej teplotu si môžete ľubovoľne nastaviť, vetrák len zlepšuje jeho cirkuláciu. Prúdenie vzduchu skrz ventilátor vám tak zaistí iba pocit väčšieho chladu po dobu, čo ventilátor budete mať spustený. Avšak aj chladný vánok môže byť príjemným osviežením.

Negatívne účinky na zdravie

Dlhodobé a nesprávne používanie ventilátora môže mať na vaše zdravie rovnaký vplyv ako klimatizácia. Hoci si stropný ventilátor sťažka namierime na hlavu a spôsobíme si tak zápal stredného ucha, vzduch, ktorý vetrák rozvíri, je suchý a môže vysušovať vašu pokožku. Predovšetkým ale dochádza k víreniu prachu a ďalších nečistôt, ktoré môžu dráždiť oči, ale hlavne dýchací systém. Pre osoby s respiračnými ťažkosťami je tak taký výrobok úplne nevhodný. Spoľahlivým riešením ale môže byť čistička vzduchu.