5 rád, ako vysúšačom odvlhčiť plesnivú stenu

Pleseň v dome môže mať mnoho príčin. V jednom z predchádzajúcich článkov sme písali, kedy má zmysel zaobstarať si odvlhčovač vzduchu proti plesniam, a kedy je vhodná konzultácia so stavebným odborníkom. Keď sa rozhodnete, že sa vám odvlhčovač vyplatí a zaobstaráte si ho, je dobré dodržať nasledujúce rady, aby ste dosiahli maximálny výkon.

Ako odvlhčovač použiť najlepšie, keď už pleseň vidíte

5 rád pre zvýšenie efektivity vášho vysúšača na maximum                   

1) Odvlhčovač vzduchu by mal byť v prevádzke v uzavretej miestnosti

Free Základová fotografie zdarma na téma apartmán, design interiéru, doma Stock PhotoAby vzduch cirkulujúci oknom alebo dverami neprinášal novú vlhkosť z iných priestorov. Hoci nie je nutné utesniť miestnosť tak, že dovnútra nepôjde kyslík, je dobré nemať v priebehu odvlhčovania dlho otvorené okno, ani dvere. 

Ak kupujete vysúšač do domu a prajete si, aby zvládal udržiavať viac než jednu miestnosť, prepočítajte si vzduchový objem všetkých priestorov, ktoré prichádzajú do úvahy, a zaobstarajte si odvlhčovač, ktorý bude mať zodpovedajúci vzdušný výkon. Vzduchový prietok by mal zodpovedať asi dvojnásobku objemu miestnosti.

Pre dve izby s rozmermi 10m2 a 25 m2 si objem vypočítate tak, že oba údaje sčítate a vynásobíte ich výškou stropu (asi 2,5m). Dostanete číslo 87,5 m3. Pre taký priestor sa teda bude hodiť vysúšač so vzdušným prietokom 175m3/h a vyšším.

 

2) Vysúšač by mal byť umiestnený na rovnom povrchu 20 - 50 cm od stien a nábytku

Ventilátor musí mať priestor na nasávanie vzduchu z celej izby a pritlačený ku stene toho veľa nezmôže. Minimálna vzdialenosť od steny sa pri každom modeli líši, niekedy býva až 1 m, a zodpovedný výrobca ju vždy uvedie v návode.

Najrovnomernejší výsledok dosiahnete, keď vysúšač postavíte doprostred miestnosti (najmä tie, ktoré vyfukujú vzduch len nahor). To sa vám vyplatí hlavne, ak je vaším cieľom intenzívne a rýchle odvlhčenie celej miestnosti, napríklad po povodni.

Niečo iné je mať odvlhčovač v miestnosti, ktorú bežne obývate. Stred izby je v takom prípade potrebný pre voľný pohyb. Na bežnú reguláciu vlhkosti medzi 40 % - 60 % stačí umiestniť odvlhčovač na stranu a ponechať mu priestor pri oboch vzduchových prieduchoch, príp. ho pristaviť bližšie k problematickej stene.

3) Nenakláňajte prístroj ani ho nepokladajte na stranu

Došlo by k zníženiu výkonnosti (v tom lepšom prípade) a je pravdepodobné, že si takto poškodíte kompresor (v tom horšom prípade).

4) Odvlhčovač by nemal prísť do kontaktu s vodou

Rovnako ako žiadny iný elektrický spotrebič. Umiestnite ho na suchý povrch.

5) Zvýšte teplotu v miestnosti

Free Základová fotografie zdarma na téma detail, hoření, krb Stock PhotoVäčšina odvlhčovačov podáva najlepší výkon pri teplotách okolo 30 °C, preto je dobré počas odvlhčovania zapnúť kúrenie na "max". Pri teplotách pod 10 °C majú kompresorové odvlhčovače vzduchu skôr nízky výkon, ktorý sa dá z hodnoty uvádzanej výrobcom len ťažko odhadnúť. Podľa našej skúsenosti pri 20 °C klesne výkon kompresorového odvlhčovača asi na polovicu až na tretinu svojho maximálneho výkonu.

Ventilátor, nepriateľ plesne

Keď už vieme, ako pleseň odstrániť, prečítajte si, ako je možné jej predísť, a pochopte, prečo vôbec vznikli.

Plesne sa často tvoria v miestach so zlým odvetrávaním. Dobrá cirkulácia vzduchu je dôležitá pre prevenciu, aj pre zachovanie hygienického prostredia, ktoré sa po prepuknutí plesní ťažko obnovuje.

Ventilácia rovnomerne rozloží po miestnosti nielen vzdušnú vlhkosť, ale taktiež pomôže vyrovnať teplotné rozdiely. Veľké rozdiely v teplotách vyvolávajú kondenzáciu vzdušnej vlhkosti na stenách, a tak dávajú vzniknúť Petriho miske pre plesne. Ak vyberáte odvlhčovač vzduchu, pretože tušíte, že vám skoro rozkvitnú steny, je dobré túto skutočnosť zvážiť.

Vetranie s odvlhčovačom predíde plesniam

Ak nemáte priestory na stropný ventilátor, ktorý je na cirkuláciu vzduchu vyrobený, môže pomôcť ventilátor v odvlhčovači. Každý vysúšač má zabudovaný ventilátor, ktorý je viac alebo menej schopný rozpohybovať vzduch. Niektoré modely odvlhčovačov umožňujú chod len vetráku, bez zapnutého odvlhčovania.

Tip: hľadajte označenia FAN, VENT ONLY, VENTILATION a pod.

Podobný efekt sa dá docieliť s tými odvlhčovačmi, ktoré umožňujú nastaviť smer vyfukovaného vzduchu pomocou lamely či klapky - s tými môžete nechať suchý vzduch prúdiť na postihnuté miesto v uhle aj diagonálne. Hodí sa to na odvlhčenie problematického kútu na stene, stĺpika medzi okna alebo na rýchlejšie sušenie bielizne (bežne odvlhčovače vyfukujú vzduch priamo nahor).

Odvlhčovačom stenu nevyčistíte

Odvlhčovač vzduchu nezabíja plesne priamo, ale ničí vlhké prostredie, ktoré je pre ne ideálne. Postihnutú stenu alebo nábytok najlepšie vyčistíte prostriedkom proti plesniam. Pri Save a rôznych fungicídoch ale počítajte len s krátkodobým účinkom. Odvlhčovač vzduchu potom dlhodobo zariadi, že sa už plesne neprejavia.

Pozor ale na plesňové spory - "semienka" plesní. Akonáhle sa raz objavia v miestnosti rozšíria sa vzduchom a je ťažké ich dostať preč. Na odstránenie plesňových spór zo vzduchu slúžia čističky vzduchu, najlepšie tie s HEPA filtrom alebo TiO2 filtrom a UV lampou. Avšak aj uhlíkový filter pomôže. Na tento účel slúžia čističky vzduchu a odvlhčovače 2v1, prípadne odvlhčovače s HEPA filtrom.

Zakúrte si odvlhčovaním

Free Základová fotografie zdarma na téma bokeh, dešťové kapky, detail Stock PhotoVäčšina odvlhčovačov vzduchu funguje na princípe zachytávania vzdušnej vlhkosti a kondenzácie vodnej pary. Pretože pri tomto procese je nevyhnutné vzduch schladiť pod rosný bod, odvlhčovač musí pred vypustením vzduchu späť do miestnosti zase zvýšiť jeho teplotu a ohriať ho. Teplota miestnosti sa počas odvlhčovania kompresorom môže zvýšiť o 4 °C, pri adsorpčnom elektrickom odvlhčovači až o 12 °C. Aj napriek tomu, že je táto úspora na vykurovaní skôr vítaná, je dobré s tým počítať.

 

Keď to zhrnieme:

  • odvlhčovač nepokladajte na bok, ani ho nenakláňajte
  • umiestnite ho na rovný a suchý povrch
  • nepritláčajte vysúšač tesne ku stene ani k nábytku
  • ideálne postavte odvlhčovač nad úroveň podlahy
  • pre zvýšenie účinku ho nasmerujte na postihnuté miesto
  • zatvorte okná a dvere do miestnosti a v priebehu odvlhčovania čo najmenej vetrajte
  • zvýšte teplotu v miestnosti na 25 °C – 35 °C pre maximálny výkon
  • zvážte kúpu odvlhčovača a čističky 2v1 pre odstránenie plesňových spór zo vzduchu
  • pleseň, ktorá sa už objavila, odstráňte čistiacimi prostriedkami proti plesniam