Ako vybrať odvlhčovač vzduchu, aby spĺňal naše predstavy?

Vyberáte odvlhčovač a potrebujete poradiť, podľa čoho hľadať?

Prezradíme, podľa čoho poznať skutočne výhodný odvlhčovač vzduchu, ako ich medzi sebou porovnávať, ktoré funkcie naozaj potrebujete a ktoré vychytávky sú zbytočné.

Pri vyberaní ideálneho odvlhčovača...

  • Pre nájdenie správneho vysúšača vzduchu sa môžete riadiť nasledujúcim myšlienkovým návodom.
  • Má miestnosť, ktorú chcete odvlhčiť, izbovú teplotu (15 - 30 °C) alebo je chladná (0 - 15 °C)?
  • Potrebujete odvlhčiť jednu alebo viac miestností (v byte, dome)?
  • Aký objem alebo aspoň plochu má miestnosť, ktorú chcete odvlhčiť?
  • Máte štandardne vysoké stropy (2,5 m)? Alebo ich máte nižšie/vyššie?
  • Ako vysokú máte vlhkosť vzduchu? 60 - 100 %
  • Prajete si ušetriť na kúpnej cene nebo na spotrebe elektriny?
  • Bude pre vás dôležitá hlučnosť prístroja alebo na nej nezáleží?
  • Sušíte bielizeň v miestnosti, ktorú chcete odvlhčiť?
  • Je pre vás kľúčové, aby odvlhčovač fungoval dlhší čas bez dozoru?
  • Prajete si malý, kompaktný prístroj alebo vám na rozmeroch nezáleží?
  • Prajete si počas odvlhčovania vzduch prečisťovať vzduchovými filtrami alebo vám na neutralizáciu zápachov postačí odvlhčovač?

Teplota miestnosti a kolísanie teploty

Jednou z prvých vecí, nad ktorou by sa mal kupujúci odvlhčovača zamyslieť, sú teplotné podmienky miestnosti, ktorú chce odvlhčovať. Teplota vzduchu totiž predurčí typ technológie, ktorú bude potrebné nasadiť: kompresor alebo adsorpciu?

Teplota miestnosti predurčuje, ktorá odvlhčovacia technológia sa pre vybranú miestnosť hodí najlepšie.

V domácnosti je to ľahké, tam sa bežne kúri na 15 °C - 30 °C. Sú ale miesta ako napr. pivničné priestory, kde teplota klesá pod 10 °C, alebo nepravidelne vykurované (rekreačné) objekty, kde teplota na čas stúpne nad 15 - 20 °C a potom môže klesnúť až na 0 °C.

Typy odvlhčovacích technológií

1) Kompresorové odvlhčovače - začínajú neisto odvlhčovať pri 5 °C, najvyšší výkon dosahujú okolo 30 °C. Hodia sa najviac do priestorov vyhriatych na izbovú teplotu. Čím vyššia teplota vzduchu, tým vyšší výkon podajú. Rovnako je to s vlhkosťou - najvyšší výkon dosiahnu kompresory pri vlhkosti vzduchu 80 - 100 %.

2) Adsorpčné odvlhčovače - je ľahké zameniť s absorpčnými odvlhčovačmi. Fungujú na podobnom princípe - oba obsahujú látku, ktorá na seba viaže vodu, ale adsorpčný stačí vysušiť a nie je preto potreba dokupovať náplne. Odvlhčujú solídne už od 0 °C, niekedy od 1 °C, v závislosti na použitom adsorpčnom materiáli. Ich výkon sa so stúpajúcou teplotou nezvyšuje tak výrazne ako pri kompresorových vysúšačoch a väčšinou je skôr slabší. Hodia sa najlepšie do miestností s kolísavou teplotou alebo s teplotou medzi 0 °C - 10 °C.

3) Absorpčné odvlhčovače - obsahujú látku, ktorá do seba pohlcuje vodu podobne ako špongia. Táto látka sa volá absorbent. ADsorpčné odvlhčovače oproti tomu využívajú adsorbent, ktorý vodu viaže na svojom pórovitom povrchu. Rozdiel medzi aBsorbentom a aDsorbentom je ten, že aBsorbent je potrebné pravidelne dokupovať, pretože sa za čas vyčerpá. Typickým predstaviteľom absorbentu sú tablety proti vlhkosti. Ich účinnosť je v porovnaní s odvlhčovačmi nízka, dajú sa ale umiestniť prakticky kdekoľvek.

Tvar miestnosti a cirkulácia vzduchu

Na rovnomerné odvlhčenie je potrebné, aby vzduchu v cirkulácii miestnosťou nič nebránilo. Takými prekážkami môžu byť tvar miestnosti (napríklad do „L“) a často taktiež zárubne, úzke klenby alebo dvere. Preto sa neodporúča odvlhčovať viac miestností naraz a radšej odvlhčovač z miestnosti do miestnosti presúvať. Od tvaru miestnosti sa odvíja prepočet výsledného maximálneho objemu/plochy miestnosti, a preto je potrebné ho vziať do úvahy hneď na začiatku.

Je možné s jedným odvlhčovačom odvlhčiť viac miestností naraz?

To je častá otázka, ktorú počujeme od našich zákazníkov. Intuitívne sa domnievajú, že na odvlhčenie celého bytu postačí prepočítať celkovú plochu bytu a zaobstarať odvlhčovač, ktorý výkonom zodpovedá tomuto rozmeru. To funguje vtedy, ak sa jedná o otvorený priestor bez prepážok, kde vzduch môže voľne prúdiť.

Ak je ale vo vnútri bytu viac oddelených miestností, je omnoho lepšie zaobstarať si odvlhčovač do najväčšej z miestností a postupne ho premiestňovať.

Vysúšač potrebuje nasávať vzduch a stena alebo iná prekážka, ktorá mu v tom bráni, výrazne znižuje jeho účinnosť. Ak odvlhčovač vzduch nie je schopný nasať, nevie ho odvlhčiť.

Domáce odvlhčovače sú mobilné prístroje, ktoré majú držadlá a občas aj kolieska pre ľahkú manipuláciu. Je ľahké ich premiestňovať.

Vzduchový prietok, veľkosť miestnosti a výška stropu

Pri výbere odvlhčovača je dôležitý objem vzduchu v miestnosti. Vzduch v miestnosti by mal byť odvlhčovač schopný za hodinu vymeniť 1x – 2x.

Túto schopnosť vyčítate zo vzduchového prietoku, ktorý sa pri odvlhčovačoch často uvádza. Údaj sa uvádza v metroch kubických za hodinu (m3/hod).

Ak máte miestnosť s rozlohou 20 m2 a výškou stropu 3 m, váš výpočet na minimálne nároky na odvlhčovač by mal vyzerať takto:

20 x 3 = 60 m3

Minimálny vzduchový prietok odvlhčovača na tento priestor by mal teda byť 60 m3/hod. Ideálne 120 m3/hod.

Prečo je dôležitá výška stropu?

V odporúčaniach pre veľkosť miestnosti uvádzaných pri výrobkoch sa väčšinou počíta so štandardnou výškou stropu 2,5 m.

Ak má miestnosť neštandardnú výšku stropu, je lepšie orientovať sa radšej podľa objemu. Objem miestnosti vypočítate plochou podlahy (v m2) x výškou stropu (v metroch).

Výkon odvlhčovača ale nie je závislý len na vzduchovom prietoku. Vzduchový prietok udáva len silu ventilátora, ktorý privádza vlhký vzduch k odvlhčovacej jednotke. Je teda nevyhnutný, ale najdôležitejší je odvlhčovací výkon.

Odvlhčovací výkon

Odvlhčovací výkon odvlhčovača udáva jeho schopnosť odlúčiť vodnú paru od vzduchu. Udáva sa obvykle v litroch za deň (l/24 h). Čím viac litrov dokáže za tento čas odsať, tým sa považuje za silnejší. Účinnosť odvlhčovača je najvýraznejšie ovplyvnená práve odvlhčovacím výkonom. Počas dňa však kolíše v závislosti od mnohých faktorov, napr. od teploty vzduchu, aktuálnej vlhkosti alebo aj od tlaku.

Všeobecne platí, že čím väčší odvlhčovací výkon, tým lepšie. S väčším výkonom však stúpa spotreba elektriny a rastú aj rozmery vysúšača.

Spotreba energie vs. nákupná cena

Nízka nákupná cena odvlhčovača sa nemusí vyplatiť, ak má prístroj vysokú spotrebu energie. S takýmto "hladným" odvlhčovačom nie je problém za odvlhčovanie mesačne zaplatiť niekoľko stoviek eur. Naopak ak má odvlhčovač nízky príkon, vyplatí sa omnoho viac si zaň v začiatkoch niekoľko desiatok až stoviek eur priplatiť, investícia sa vám skoro vráti.

Rozdiely môžu siahať do radov stoviek eur ročne. Preto sa vyplatí starostlivo zvážiť ďalšie výhody alebo nevýhody výrobku a zhodnotiť, kedy je vyššia spotreba na mieste.

Spotreba odvlhčovačov sa udáva vo W alebo výnimočne v kW a myslí sa nimi množstvo Wattov spotrebovaných za 1 hodinu prevádzky.

Ako spočítať náklady na odvlhčovanie?

Nechce sa vám počítať? Skúste túto online kalkulačku spotreby elektriny pre domáce spotrebiče.

Pri prepočte nákladov je dobré dávať pozor na jednotky. Spotreba odvlhčovačov sa často uvádza vo wattoch za hodinu, zatiaľ čo elektrina sa bežnejšie účtuje za kilowatt za hodinu.

1 W = 0,001 kW

V modelovom prípade vezmeme cenu elektriny pána Karla 0,16 € za 1 kWh. Pán Karol si chce kúpiť odvlhčovač a čistič vzduchu, o ktorom vieme, že má minimálnu spotrebu 240 W a maximálnu spotrebu 370 W. (Spotrebou sa rozumie spotreba za hodinu).

Pán Karol chce odvlhčovať 8 hodín denne po dobu 30 dní. Aké výdaje môže očakávať?

A) Najskôr prepočítame náklady na chod na najnižší stupeň (240 W).

240 W = 0,24 kW

0,24 kW x 0,16 € = 0,038 € / hodinu

(0,038 € x 8 hodín) x 30 dní = 9,12 € / mesiac

B) Náklady pri maximálnom zaťažení prístroja.

370 W = 0,37 kW

0,37 kW x 0,16 € = 0,059 € / hodinu

(0,059 x 8 hodín) x 30 dní = 14,16 € / mesiac

 

Mesačne môže pán Karol očakávať náklady min 9,12 €, max 14,16 €.

Ako si vybrať medzi odvlhčovačmi

Porovnávanie medzi mnohými modelmi odvlhčovačov je jednoduché, ak viete, na čo sa pozerať. Pri porovnávaní je najdôležitejšie porovnávať odvlhčovací výkon, spotrebu energie, vzduchový prietok, ďalej sa vyplatí porovnávať cenu, veľkosť alebo objem miestnosti, ktorý odvlhčovač zvládne odvlhčiť, či má prístroj hygrostat, jeho rozmery, dizajn. V neposlednom rade porovnajte ďalšie prídavné funkcie, ktoré by mohli spríjemniť spolužitie s odvlhčovačom, ako je ionizátor, čistiaci filter, klapky na smerovanie vzduchu, premeriavanie vlhkosti na displeji, jednoduchosť ovládania, sušenie bielizne a pod.

Čo je výhodná spotreba pri kompresorovom odvlhčovači?

Kompresorový odvlhčovač so spotrebou 1000W (1 kW) za hodinu sa považuje za energeticky náročný. Ako veľmi úsporný sa naopak javí odvlhčovač so spotrebou menej než 400 W za hodinu (0,4 kW) a nižšou. Je ale potrebné vziať do úvahy pomer spotreba - výkon. So stúpajúcim odvlhčovacím výkonom bude rásť jeho energetická náročnosť. Je preto vhodné porovnávať medzi sebou odvlhčovače s rovnakým odvlhčovacím výkonom alebo naopak s rovnakou spotrebou energie.

Maximálna vs. minimálna spotreba elektriny

Väčšina odvlhčovačov má rôzne stupne rýchlosti ventilátora, medzi ktorými môže používateľ vyberať, a má teda aj rôznu spotrebu energie. Pri hľadaní údaja o spotrebe prístroja je nutné dávať pozor na to, či údaj uvedený výrobcom je minimálna alebo maximálna spotreba.

Maximálnu spotrebu prístroj dosiahne, ak funguje ventilátor aj odvlhčovanie na najvyšší výkon. Pri bežnej prevádzke môžete očakávať nižšiu hodnotu, pretože ventilátor aj sila odvlhčovania kolíše v závislosti na situácii. Napríklad cez noc sa bežne odvlhčovače tlmia na nižšie stupne kvôli hluku.

Na našich webových stránkach uvádzame maximálnu spotrebu energie (označenú symbolom „<“). Chceme tým zákazníkovi poskytnúť úplnú transparentnosť pre odhad spotreby elektriny potrebnej na chod odvlhčovača.

Pozor však pri porovnávaní odvlhčovačov naprieč e-shopmi. Niektorí predajcovia uvádzajú len minimálnu elektrickú spotrebu!

Údaj o maximálnej spotrebe takých výrobkov nájdete spravidla v manuáli, ktoré bývajú dostupné v PDF podobe online.

Automatická regulácia vlhkosti

Hygrostatom riadené automatické udržiavanie vlhkosti v prednastavenej hladine je funkcia, bez ktorej sa množstvo ľudí nezaobíde. Okrem najlacnejších modelov ho majú vo výbave všetky odvlhčovače z našej ponuky. Automatická regulácia vypne odvlhčovanie, ak vlhkosť dosiahne požadovanú hodnotu (zvolí používateľ), a opäť ho zapne, ak vlhkosť príliš stúpne. V medzičase je odvlhčovač v stand-by režime a šetrí energiu. Zaručuje, že vzduch sa nevysuší až príliš, a vďaka tomu ho nie je potrebné kontrolovať.

Nepretržitá prevádzka bez dozoru

Možnosť pripojenia hadice pre nepretržitú prevádzku je doplnková vlastnosť pre väčšinu vysúšačov z našej ponuky. Okrem štandardného fungovania s nádržkou môžete nechať kondenzát voľne odtekať hadicou do odpadu. Odvlhčovanie sa tak nevypne po naplnení nádrže. Je to skvelé, ak nemáte čas neustále vylievať nádržku ručne a odvlhčovač opätovne zapínať.

Rozmery, mobilita, dizajn

Rozmery a mobilita sú pre obyvateľov menších priestorov kľúčové, dôležité je taktiež, aby odvlhčovač bol ľahko premiestniteľný z miestnosti do miestnosti. Odvlhčovače majú rôzne tvary aj rozmery a rôzne dizajnové spracovania, aby boli príjemné na pohľad

Rozširujúce funkcie

Prídavné funkcie často vyvážia menej výhodný pomer cena - výkon, pretože poskytujú zaujímavú paletu využití pre jeden prístroj, kde by bolo inak potrebné zaobstarať dva.

Takou funkciou je napríklad Ventilácia nezávisle na odvlhčovaní (Fan Only), ktorá umožní vypnúť kompresor, ale nechať bežať ventilátor. Je to skvelý pomocník na urýchlenie vetrania alebo len rozprúdenie vzduchu v dusnom počasí.

Ďalšou pomôckou do bytu je funkcia Sušenie bielizne, ktorá, ako už názov napovedá, pomocou suchého vánku tvoreného odvlhčovačom urýchli schnutie bielizne v byte a zamedzí vlhkosti, ktorá by inak z mokrej bielizne unikla do vzduchu. A sušenie sa neoplatí podceňovať - odhaduje sa, že 1 sušiak bielizne vypustí nárazovo do miestnosti až 2 litre vody.

Časovač vypnutia (1 až 8 h, výnimočne 1 - 12 h) sa taktiež bude hodiť v dni, kedy nemôžete zostať doma, aby ste odvlhčovač včas vypli.

Vzduch čistiace filtre alebo ionizátor z odvlhčovača učiní čističku a odvlhčovač 2 v 1, ktorú môžeme vrelo odporučiť. Nielen že ušetríte na priestore, ktorý by inak zabrali 2 spotrebiče, ale taktiež znížite náklady na elektrinu.

Hlučnosť

Hlučnosť prístroja sa môže zdať ako podružný, ak si odvlhčovač kupujete do pivnice, archívu, nebytových priestorov alebo na stavbu a pod. Pre chod v domácnosti je ale dôležitá natoľko, že ju na našom e-shope vždy uvádzame. Odborníkmi sa ako hranica pre príjemný hluk, ktorý neruší, odhaduje 40 dB. Kompresorové odvlhčovače ale bývajú občas o niečo hlučnejšie, ak fungujú na maximálny výkon. Hluk sa väčšinou znižuje spolu s nižším nastavením ventilátora a často sa dá znížiť až na 50 % maximálnej hodnoty.

Dôležitá je aj "farba" zvuku. Niekomu nevyhovuje "šušťanie" ventilátora, ale nevadí mu hlboký tón kompresora, pri ktorom bez problémov zaspí. Alebo naopak. Sú odvlhčovače, ktoré majú hlučnejší kompresor, a odvlhčovače, ktoré majú výraznejší ventilátor. Tu len údaj o decibeloch nestačí, jediným riešením je spýtať sa na zákazníckej podpore a vyskúšať.