Ako vybrať stropný ventilátor

stropny_ventilator_interier_1Parametrov, podľa ktorých vybrať stropný ventilátor je mnoho. Vo výsledku to ale nie je nič ťažké, je len potrebné prispôsobiť svoju predstavu ponúkaným produktom a uvedomiť si, ktorý zo stropných ventilátorov by sa najviac hodil do vašej domácnosti.

Stropný ventilátor podľa interiéru

Najprv je dôležité vybrať vzhľad stropného ventilátora podľa interiéru. Zjednodušene sa dá povedať, že ak chcete zladiť ventilátor s ladením miestnosti, je potrebné do svetlého interiéru zaobstarať svetlý ventilátor a rovnako tak do tmavého tmavý. Ak chcete, aby Váš ventilátor vynikal a zaujal Vašich hostí, kúpte do svetlej miestnosti tmavý a naopak. Rovnako tak je to s tvarom. Ostré tvary nábytku by mal kopírovať aj tvar ventilátora. Pri zaoblených tvaroch je situácia opačná. Vhodné je zladiť ventilátor s ostatným vybavením aj podľa materiálu, ale nie je to vždy nutnou podmienkou. Stropné ventilátory sa predávajú najčastejšie kovové, plastové a drevené.

Stropný ventilátor so svetlom alebo bez svetla

Veľkou výhodou stropných ventilátorov so svetlom je precízne skĺbenie vetracieho systému s osvetlením. Vďaka tomu máte 2 prístroje v 1. Väčšina svietidiel v stropných ventilátoroch používa úsporné alebo obyčajné žiarovky s výkonom 40 - 60 W (líšia sa podľa jednotlivých produktov). Pri niektorých ventilátoroch ale nie sú žiarovky súčasťou balenia, preto pozorne čítajte technické parametre každého výrobku. V našom e-shope je taktiež možné v sekcii svietidlá pre stropné ventilátory dokúpiť špeciálny svetelný kit, vďaka ktorému budete mať na ventilátore viac svetiel a ten tak bude pripomínať klasický luster.

Čím menej otáčok, tým nižšia hlučnosť

Počet lopatiek na stropných ventilátoroch býva rôzny, najčastejšie sa pohybuje medzi 3 až 6. Na počte lopatiek ale takmer nezáleží. Jediné, čo platí je, že čím viac je lopatiek a čím sú dlhšie, tým menej potrebujete otáčok pre rovnaký „efekt fúkania“. Všetko sa odvíja od veľkosti ventilátora a počtu otáčok. S rastúcim počtom otáčok rastie aj hlučnosť, preto je lepšie na noc ventilátor púšťať len na minimálny chod. Záleží taktiež na použitom materiáli. Drevené lopatky sú tichšie než kovové.

Ako vysoko stropný ventilátor umiestniť

Všetko sa odvíja od výšky stropu. V bežnej miestnosti sa ventilátor inštaluje tak, aby sa lopatky nachádzali vo výške 2,3 m. Ak sa stropný ventilátor nachádza nižšie, hrozí u vyšších ľudí alebo aktívnejších detí riziko poranenia. Keď je naopak vyššie má menší efekt chladenia. Záleží taktiež na umiestnení a type miestnosti. Je výhodnejšie, keď umiestnite na chodbe alebo v obývacej izbe stropný ventilátor vyššie než napríklad v spálni.

V prípade, že je miestnosť naozaj vysoká, je možné stropný ventilátor nastaviť pomocou predlžovacej tyče. V rozhodnutí, aká dlhá by mala tyč byť, vám pomôže nasledujúca tabuľka:

Výška stropu

Predlžovacia tyč

2,7 m

30 cm

3,0 m

40 cm

3,3 m

50 cm

 

Dôležité je si uvedomiť, že predlžovacia tyč nahrádza pôvodnú tyč, ktorej dĺžku obvykle predajca neuvádza – preto je vždy lepšie zavolať do predajne alebo sa obrátiť mailom na náš obchod a spýtať sa (niektoré stropné ventilátory sa pripevňujú na strop aj bez tyče, všetko záleží na konkrétnom výrobku). Zároveň počítajte s tým, že ak budete nastavovať dĺžku stropného ventilátora, budete musieť predĺžiť aj drôty vo vnútri stropného ventilátora. Stropné ventilátory majú taktiež tú výhodu, že ich je možné namontovať na šikmý strop. Uhol sklonu býva uvedený pri každom z nich.

Na veľkosti záleží

Všetci výrobcovia odporúčajú - čím väčšia miestnosť, tým väčší stropný ventilátor. Do naozaj veľkých miestností alebo hál je taktiež možné namontovať ventilátorov viac, aby plnili efektívnejšie svoj účel. Pre orientáciu vám opäť pomôže jednoduchá tabuľka:

Miestnosť

Priemer ventilátora

Do veľkosti 12m² (4x3 m)

< 107 cm

Do veľkosti 18 m² (4,5 x 4 m)

107 až 132 cm

nad 18 m²

od 132 cm

 

Ak stropný ventilátor fúka len nadol, nemá jeho veľkosť na funkciu až taký vplyv, pretože prúd vzduchu ochladzuje len bezprostredné okolie ventilátora. V prípade, že stropný ventilátor ide na spätný chod veľkosť už zmysel má – väčší ventilátor rozprúdi po miestnosti vzduch viac a ten sa lepšie premieša.

jak-setri-stropni-ventilatory

zdroj: Vlastné zpracovanie

Spotreba energie pri stropných ventilátoroch

Ak používate ventilátor aj v zime, môžete vďaka nemu ušetriť desiatky percent za náklady na vykurovanie. Niektoré stropné ventilátory ponúkajú funkciu „spätného chodu“, pri ktorom vzduch prúdi smerom ku stropu, od ktorého sa odrazí a po stenách steká nadol. Vďaka tomu sa vzduch v miestnosti premieša a nie je nutné toľko kúriť. Studený vzduch sa totiž drží pri podlahe a teplý pri strope. Tento princíp sa používa už mnoho rokov vo vysokých továrenských halách. Prečo by ste ho tiež nevyužili u Vás v domácnosti? Stropný ventilátor sám má obvykle v najvyšších otáčkach výkon okolo 60 W, ale táto hodnota môže byť premenlivá. Moderné DC motory sú úspornejšie (okolo 30 W pri najvyšších otáčkach) a tichšie.

Ovládanie a inštalácia

Najčastejšie sú stropné ventilátory ovládané až barbarsky jednoducho – pomocou vypínača na šnúrke. Potiahnete a je zapnuté. Eventuálne je možné vypínač ventilátora primontovať na stenu ako vypínač bežného svetla. Pri použití vypínača na stene sa ponúka niekoľko možností. Buď môžete ovládať vypínačom na stene len svetlo a samotný ventilátor pomocou retiazkového vypínača alebo oboje pomocou vypínačov na stene. Záleží len na vedení drôtov v stene.

Modernejšie prístroje je taktiež možné ovládať pomocou diaľkového ovládania, ktorého prijímač musíte nastaviť na stropnom ventilátore. Pri používaní diaľkového ovládania ale nie je možné použiť vypínač na stene (prijímač musí byť napojený na elektrinu stále). Pri ovládaní stropného ventilátora so svetlom diaľkovým ovládačom je ovládač umiestnený pri vstupe do miestnosti v držiaku na stene, aby ste vypínač nemuseli hľadať po tme.