Ako vybrať stropný ventilátor so svetlom

Na prvý pohľad si ventilátor v miestnosti možno ani nevšimnete, ale určite medzi vašimi priateľmi a v rodine vyvolá reakcie plné nadšenia. Stropný ventilátor so svetlom je totiž ideálnym netradičným doplnkom interiéru vášho domova.

Stropný vetrák so svetlom je skvelý do malých izieb, pretože spája luster s ventilátorom dohromady. Samozrejme, že najdôležitejšia je jeho funkcia, na druhú stranu môže ale stropný ventilátor so svetlom výrazne prispieť k celkovému dojmu a vzhľadu miestnosti.

Podľa čoho ventilátor vybrať

Najdôležitejším aspektom pri výbere stropného ventilátora so svetlom by mali byť vaše preferencie na dizajn, teda jednoducho povedané – kúpte si taký ventilátor, ktorý sa vám bude páčiť.

Dôležité je ale taktiež prispôsobiť jednotlivé prvky celkovému ladeniu miestnosti. Teda ak máte vo vašej izbe zaoblené tvary, nekupujte ventilátor s ostrými lopatkami. Ak je vaša izba skôr minimalistická a neobsahuje mnoho doplnkov, kúpa extravagantného ventilátora so svetlom by mohla byť skôr na škodu. Ak je väčšina nábytku drevená, hodí sa kúpiť aj ventilátor s lopatkami z dreva, ale všeobecne vzaté materiál nehrá až tak dôležitú rolu. Ak zariaďujete vašu izbu „od nuly“, máte spravidla omnoho väčšie možnosti, než keď kupujete ventilátor so svetlom do už zariadenej miestnosti.

Žiarovky pre stropný ventilátor

Pri kúpe je dôležité sledovať, akú žiarovku môžete do stropného ventilátora namontovať. Typy závitov aj počet wattov nie sú zjednotené. Každý výrobca spravidla ponúka viac typov pätíc, aby si používateľ mohol vybrať k svojej spokojnosti.

Samotná žiarovka nebýva súčasťou balenia ventilátora. Môžete si ju dokúpiť samostatne podľa svojich preferencií.

Typy pätíc

Stropné ventilátory mávajú rôzne typy závitov a taktiež rôzne množstvo svetelných zdrojov. Niektoré majú miesto len na 1, niektoré majú 3 a viac. Môžete si vybrať bodové osvetlenie alebo svietidlo zakryté krytom, najčastejšie z matného skla.

Aké sú najčastejšie závity v stropných ventilátoroch s osvetlením? Bývajú to typy E14, E27, GU10, G9 a podobne. Povolené príkony sa pohybujú okolo 40 W alebo 60 W. Výnimočne má ventilátor už zabudované LED svetlo, ktoré nie je potreba dokupovať.

Ako zladiť farby

Jedným z najdôležitejších prvkov v dizajne je farba. Veľmi vhodné je farbu ventilátora zladiť s ostatným zariadením interiéru. Keby ste chceli zistiť dominantnú farbu vo vašej izbe, zamerajte sa na štyri výrazné prvky, ktoré sa v nej nachádzajú a podľa nich zvoľte aj farbu ventilátora. Všeobecné pravidlo ale znie, že do svetlej miestnosti sa lepšie hodí svetlý ventilátor a naopak. Ak bude farba opačná, bude ventilátor naopak kontrastný a upúta na seba pozornosť, čo môže byť taktiež účelom.