Klimatizácia do bytu – má zmysel mobilná alebo nástenná?

Pri hľadaní najlepšej klimatizácie do bytu sa rozhodujte medzi niekoľkými faktormi. Po prvé je to hlučnosť, spotreba elektrickej energie a účinnosť alebo lepšie povedané rýchlosť ochladzovania. Po druhé je to taktiež obtiažnosť inštalácie a nákupná cena.

N nástenná klimatizácia je šetrnejšia

Všeobecne vzaté sú nástenné klimatizácie výkonnejšie, tichšie a úspornejšie. Väčšinou sú totiž delené. Tá časť klimatizácie, ktorá obsahuje hlučný kompresor, sa nachádza vo vnútri budovy, a neruší tak používateľa.

Na inštaláciu je potrebné vytvoriť vývod skrz stenu, a to môže byť niekde, napríklad v panelovom dome, problém.

Po nainštalovaní klimatizácie s ňou už navyše nepohnete – musela by sa zložiť zo stien a to vyžaduje čas a väčšinou aj prácu nejakého remeselníka.

Mobilná klimatizácia je praktickejšia

S mobilnou klimatizáciou tieto starosti odpadávajú, pretože sa zapojí káblom do zásuvky a hneď chladí. Len je potrebné sa postarať o to, aby hadica bola vyvedená von z okna – tak aby vzduch z nej odchádzal z miestnosti a ideálne úplne von z budovy. To ale zvládne aj malé dieťa.

Okno sa môže utesniť špeciálnym pružným tesnením, aby ním dovnútra zas neprúdil vzduch. Tesnenie sa nalepí na okna pomocou suchého zipsu a dá sa zase zložiť. A máte hotovo. Nikoho do bytu pozývať nemusíte.

Klimatizácia na kolieskach schladí celý byt

Mobilnú klimatizáciu môžete aj prevážať medzi miestnosťami, pretože má kolieska. To so stacionárnou delenou klimatizáciou nie je možné. Nástennou klimatizáciou si tak vychladíte maximálne jednu miestnosť, zatiaľ čo s mobilnou klimatizáciou môžete postupne ochladiť celý byt.

V pohode sa s ňou presťahujete a nepotrebujete ničí súhlas

S mobilnou klimatizáciou je ľahšie sa presťahovať. Len ju vypojíte zo zásuvky a zrolujete hadicu. Ak ešte nie ste trvalo usadení, napr. v podnájme, nástenná klimatizácia by mohla znamenať problém. Na vyvŕtanie vývodu do steny bude naviac potrebné získať povolenie majiteľa bytu alebo domu, ktorý vám môže urobiť čiaru cez rozpočet. Aj v tomto smere je zaobstaranie mobilnej klimatizácie jednoduchšie.

Je trochu väčšia, ale…

Na druhej strane mobilná klimatizácia zaberá nejaké miesto – na výšku má obvykle cez pol metra. Do malých bytov našťastie existujú menšie modely – ako tento Noaton AC 5110, ktorý má pôdorys len 32 x 32 centimetrov.

Najväčším problémom tak zostáva hlučnosť, pretože mobilnú klimatizáciu je počuť približne ako digestor. Hluk je našťastie znesiteľný a pocit chladu nenahraditeľný.

Za mobilnú klimatizáciu hovorí aj fakt, že ide o najlacnejší typ klimatizácií. Oproti domácim deleným klimatizáciám (alias splitu) sú obvykle dvojnásobne lacnejšie. Niekedy aj viac.

Keď to zhrnieme do pár bodov, mobilná klimatizácie má zmysel, keď:

  • Nechcete alebo nemôžete vŕtať do stien
  • Chcete nižšiu nákupnú cenu
  • Potrebujete klimatizáciu prevážať

BONUS: na inštaláciu nepotrebujete povolenie od nikoho.

Inovatívna mobilná klimatizácia s 2 vývodmi vzduchu

Zaujímavá pre vás môže byť klimatizácia s 2 vývodnými hadicami namiesto 1.

Je to mobilná klimatizácia v plnej výbave, ale svojou konštrukciou a výkonom sa vyrovná delenej nástennej klimatizácii. Predstavte si split vložený do jediného prístroja. Vďaka druhej hadici funguje rýchlejšie a úspornejšie a používatelia si ju veľmi chvália. Posúďte sami.