Ako zabrániť vlhkosti, aby ničila majetok

Vlhkosť začína častokrát nenápadne a dokáže poriadne potrápiť každého z nás. Správna vlhkosť vzduchu je nielen kľúčom ku zdraviu, ale taktiež k spokojnému bývaniu. Akékoľvek výkyvy predstavujú zdravotné riziko, ktoré je potrebné brať vážne. Vlhkosť ale neovplyvňuje len vaše zdravie, ale taktiež kvalitu bývania.

Pri nadmernej vlhkosti sa nielen vytvárajú nebezpečné spory plesní, ale taktiež dochádza k poškodzovaniu stavebných materiálov, ako je opadanie muriva, korózia kovu alebo hniloba dreva. Ak nechcete skončiť bez strechy nad hlavou, mali by ste čeliť nadmernej vlhkosti a jej prejavom. Do boja si môžete prizvať celý rad pomocníkov, na ktorých vám v tomto článku dáme tip. Nezabudnite na to, že zdravé prostredie vám odomkne cestu ku zdraviu.

Zákerná vlhkosť vo vnútri domu alebo kde všade sa s ňou môžete stretnúť

Rosiace sa okná, opadávajúca omietka, vlhké a plesnivé steny a zatuchnutý vzduch. Že vám to niečo hovorí? Nadmerná vlhkosť dokáže napáchať veľké škody vo vašej dielni, garáži, kôlni, ale dokonca aj vo vnútri domu. Nielen že také podmienky ohrozujú vaše zdravie, ale takisto trvalo poškodzujú vaše bývanie, ktoré sa v takej situácii stáva nebezpečnou zónou. Vplyv vlhkosti a tepla dáva za vznik množstvu deformácií a deštrukciám materiálov. Poďme sa spoločne pozrieť na jednotlivé riziká rôznych materiálov, ktoré sa v domácnosti bežne vyskytujú.

Stavebný materiál

Vlhkosť v dome má ale taktiež vplyv na životnosť stavby. Najčastejším problémom najmä starších stavieb je vlhké murivo, ktoré ale môže potrápiť aj majiteľov novostavieb. Vlhkosť sa spravidla vyskytuje v prízemných priestoroch, ale taktiež v pivniciach a suterénoch.

Voda do muriva preniká z podložia, ktorej dôsledkom murivo stráca svoju funkciu. Najprv sa začne drobiť omietka a tvoriť neestetické mokré fľaky, kde sa navyše bude dariť najrôznejším hubám a plesniam. Neskôr dochádza nielen k narušeniu statiky nosných stien, ale vlhkosť pôsobí aj na hnilobu dreva, ktoré tvorí strešnú konštrukciu, alebo spôsobuje koróziu železa. Zvýšená vlhkosť má ale taktiež vplyv na stratu izolačných schopností muriva, vďaka čomu môžu vaše účty za kúrenie stúpnuť až o 20 %.

Drevo

Vlhkosť sa najčastejšie podpisuje na dreve, ktoré vo vlhkom a teplom prostredí rýchlejšie degraduje. Ak je dobre ošetrené a uložené vo vhodných podmienkach, zachováva si po dlhú dobu svoj vzhľad aj vlastnosti. V opačnom prípade podlieha pomerne rýchlo poškodeniu.

Každé drevo za normálnych podmienok obsahuje určité množstvo vody, ktoré závisí na vlhkosti a teplote prostredia. Ak dôjde k rapídnej zmene týchto podmienok, dôjde k vzniku povrchových a vnútorných prasklín, a tým k zničeniu dreveného objektu. Vlhkosť vzduchu by sa preto mala pohybovať v rozmedzí 50 ± 5 % a teplota by nemala klesnúť pod 15 °C. Vyššia vlhkosť aj teplota je nebezpečnou kombináciou pre rozvoj baktérií a plesní. Zdrojom vlhkosti dreva ale môže byť aj stena, a preto by medzi dreveným predmetom a stenou mal byť dostatočný priestor.

drevo_vlhkost

zdroj: Pixabay.com

Kov

Aj napriek tomu, že je kov pomerne odolný materiál, ak je vystavený vysokej vlhkosti začne rýchlo strácať svoju silu. Udržovanie vlhkosti medzi 50 - 55 % vám zaistí najlepšie podmienky, ktoré vám pomôžu zabrániť hrdzi a korózii železa. Tá totiž postupne ničí pevnosť a trvanlivosť materiálu, najmä potom ocele a železa. Zvláštnym prípadom je meď, ktorá hoci nekoroduje ľahko, jej častice pri styku s vodou môžu spôsobiť koróziu iných kovov. Ale priamy kontakt nepotrebuje a vystačí si aj so vzdušnou vlhkosťou. Ľahko sa tak môžu poškodiť vaše pozinkované odkvapy.

Textil

Textilné vlákna sú takisto veľmi citlivé na vlhkosť okolitého vzduchu. Majú schopnosť absorpcie aj desorpcie vody, kedy dochádza k zmenám vlákien. Tie sa pod vplyvom vody zmršťujú alebo nafukujú. Také výkyvy vlhkosti môžu ale viesť k ich mechanickému poškodeniu. Odporúčaná vlhkosť je 50 ± 5 %, keďže výrazne nižší aj vyšší rozdiel môže viesť k strate pružnosti materiálu, jeho krehkosti alebo napadnutiu plesňami.

Plast

Aj na povrchu plastových materiálov sa môže zhromažďovať vlhkosť. Niektoré plasty sú ale silne navlhavé, teda majú schopnosť vodu vstrebávať. Tým narastá nielen objem, ale klesá taktiež jeho pevnosť. Vždy však závisí na spôsobe spracovania polyméru a technologických podmienkach. 

Sklo

Vlhkosť v byte spoľahlivo spoznáte taktiež podľa zarosených okien. Vplyvom vnútornej nízkej teploty a vyššej vlhkosti z okolitého prostredia dochádza ku kondenzácii vodných pár a sklo môže po čase strácať svoju kvalitu. To sa prejavuje nielen zmenou kvality povrchu, ale aj stratou vlastností, ako je napríklad priepustnosť svetla. Vlhkosť sa naviac nekondenzuje len medzi sklami, ale aj na okenných rámoch.

vlhkost_sklo

zdroj: Pixabay.com

Keď už ani vetranie nepomáha alebo ako sa zbaviť vlhkosti

Vlhkosť vzduchu ovplyvňuje náš život. Nadmerná aj nedostatočná vlhkosť môže spôsobiť rad zdravotných komplikácií. Najmä vysoké percento vlhkosti pomáha vytvárať vhodné podmienky na výskyt mikroorganizmov, ako sú baktérie či plesne, a môžu tak mať vplyv na časté nachladnutia, nespavosť, ale spôsobujú aj respiračné ťažkosti.

Naopak pri nižšej vlhkosti dochádza k väčšiemu víreniu prachových častíc. V takom prostredí ľudské telo taktiež rýchlejšie stráca vodu, čo vedie k ťažkostiam s udržaním pozornosti, bolestiam hlavy a poklesu výkonu. Ideálna hodnota vlhkosti vzduchu sa líši na základe ročného obdobia. Zatiaľ čo v letných mesiacoch je medzi 40 až 60 %, v zime sa pohybuje okolo 45 až 65 %.

Vlhkosť je všadeprítomná a nie je možné sa jej úplne vyhnúť. Varenie, sušenie bielizne, sprchovanie, umývanie riadu, všetky tieto činnosti uvoľňujú do vzduchu vodu. Ak sa chcete prebytočnej vlhkosti zbaviť, najjednoduchším a najúčinnejším riešením je vetranie a optimálne kúrenie.

V lete príliš na dobe vetrania nezáleží, ale v zime by táto doba nemala byť dlhšia než 5 minút. A to preto, že rýchlo dochádza k ochladzovaniu stien a tie sa po zavretí okien stávajú vhodnými miestami ku kondenzácii vodných pár, čo vedie k vzniku plesní. Ak ale vetranie nepomáha, môže byť dobrým pomocníkom odvlhčovač vzduchu. Ten vás nielen spoľahlivo zbaví vlhkosti, ale niektoré modely odstraňujú aj zápach.

Lokálnym pomocníkom bude taktiež digestor v kuchyni, ktorý vám pomôže odsávať paru vznikajúcu pri varení a znižovať tým vlhkosť vzduchu v miestnosti. Ventilátory potom predstavujú jedinečný spôsob, ako zabrániť vysokej vlhkosti a zlepšiť cirkuláciu vzduchu. Dlhodobým riešením môžu byť aj odvetrávacie systémy.