Kúzlo aromaterapie

Čuchu väčšinou nie je venovaná taká pozornosť ako ostatným zmyslom. Aj napriek tomu je ale dôležitý. Prostredníctvom správne vybraných vôní je možné ovplyvniť pocity, náladu, spomienky a dokonca aj vzťahy. Zaobstarajte si do výbavy aróma difuzér alebo zvlhčovač a k ním špeciálne esenciálne oleje vhodné do týchto prístrojov a vyskúšajte aromaterapiu na vlastný nos.

Ako nás dokáže vôňa ovplyvniť

Niekoľko štúdií preukázalo, že ľudský mozog je schopný si aj po roku pamätať vône až so 65% presnosťou. Podľa vône si môžete pamätať atmosféru miesta aj náladu, ktorú ste mali. Rovnako tak môžu mať vône vplyv aj na vzťahy. Mozog totiž inštinktívne dokáže podľa vône rozpoznať čo alebo kto sa nám páči, a to bez ohľadu na vizuálnu stránku.

Vďaka preukázanému vplyvu vône na náladu sa vône dostali nielen do domácností, ale aj do kancelárií mnohých firiem, kde môžu pomôcť stimulovať k lepšej koncentrácii a neunikli pozornosti ani bystrým marketérom, ktorí ich využívajú v obchodoch, keď chcú navodiť príjemnú atmosféru k nakupovaniu.

Ako využiť esenciálne oleje v domácnosti

Tu uvádzame hneď niekoľko spôsobov, ako je možné využiť esenciálne oleje v každej domácnosti či kancelárii.

Bambusové tyčinky a aróma lampy

Najjednoduchšie, ale zároveň najmenej efektívne sú esenciálne oleje, do ktorých umiestnite dlhé drevené tyčinky, ktoré postupne nasakujú z dózy vonnú esenciu, ktorá sa veľmi jemne dostáva do najbližšieho priestoru. Tieto oleje sa predávajú priamo v sade s tyčinkami a kúpite ich takmer v každej drogérii. Nevýhodou je rýchle vysychanie otvorenej dózy a veľmi slabý vonný účinok.

O niečo sofistikovanejšie je použitie esenciálneho oleja v aróma lampe. Pár kvapiek oleja nakvapkáte do odparovacej misky s vodou, zapálite pod ňou sviečku a vonný vzduch sa pomaly bude rozptyľovať do priestoru.

vonne_tycienky

zdroj: Pixabay.com

Arómadifuzéry

zvlhcovanie_vzduchu_aromadifuzeromVeľmi efektívnym pomocníkom v aromaterapii sú aromadifuzéry, ktoré sú špeciálne vyvinuté práve na to, aby vôňu čo najlepšie rozprestreli do priestoru. Výhodou je nastavenie intenzity aj času, kedy má difúzia fungovať. Novinkou na trhu je ultrazvukový aróma difuzér, ktorý okrem rozptyľovania vône prispieva k relaxačnej atmosfére taktiež jemnými farebnými efektmi.

Zvlhčovače vzduchu s funkciou aróma difuzéru

Najlepšou voľbou do domácností sú potom zvlhčovače vzduchu s funkciou aróma difuzéru. Prístroj vďaka kvapôčkam zvlhčeného vzduchu prispieva k vytvoreniu príjemnej zdravej klímy v miestnosti, obzvlášť vo vykurovacej sezóne a zároveň rozptyľuje vonnú esenciu.

Ako zaobchádzať s vonnými olejmi v difuzéri a zvlhčovači

Dôležité je hneď na úvod povedať, že bežné esenciálne oleje, využívané napríklad do keramických aróma lámp, sú vysoko koncentrované látky, a tak môžu byť pre rad materiálov veľmi agresívne. Tejto téme sme sa venovali už v článku Esenciálne oleje do zvlhčovačov krásne prevoňajú miestnosť, kedy sme testovali ultrazvukový difuzér s použitím esenciálneho oleja. Tieto koncentrované oleje môžu rozleptať plastové súčasti prístrojov a celé ich znehodnotiť. Výrobcovia zvlhčovačov a aróma difuzérov odporúčajú preto používať výhradne také oleje, ktoré sú pre prístroje bezpečné. Použitie iných olejov je na vlastné riziko a na prípadné poškodenie potom nie je možné uplatniť reklamáciu.

Akú vôňu oleja si vybrať?

Ako už bolo povedané, na využitie do aróma difuzérov a zvlhčovačov sú potrebné špeciálne esenciálne oleje. Na trhu môžete zakúpiť esenciálne oleje rôznych značiek v niekoľkých vôňach. A akú vôňu vybrať? Záleží, čo od vône očakávate.

Eukalyptus

Vôňa eukalyptu má protizápalový a antiseptický účinok. Vďaka tomu pomáha pri nachladnutí, uľahčuje dýchanie a uvoľňuje svaly a kĺby. Vďaka sviežej mentolovej vôni taktiež osviežuje a dezinfikuje priestor.

Vanilka

Sladká vôňa vanilky má preukázané upokojujúce účinky. Osvedčila sa v boji so zlou náladou a dokonca aj depresiou. Znižuje únavu a povzbudzuje myseľ.

Citrón

Citrusové vône všeobecne prispievajú k posilneniu psychiky a povzbudeniu, zvyšujú koncentráciu a produktivitu. Vôňa je tak ideálnym pomocníkom pri štúdiu alebo v kancelárii. Napriek tomu je ale taktiež vhodná aj pri zaspávaní po náročnom dni. Citrónová vôňa podobne ako eukalyptus pomáha taktiež pri problémoch s dýchaním a známy je aj jej vplyv na správne trávenie a chudnutie.

Levanduľa

Levanduľová vôňa má sedatívne účinky, pomôže vám sa upokojiť pri nervovom vypätí, strese či úzkostiach. Navodzuje harmóniu a takisto mierni bolesti. Ako jedna z vôní taktiež zdatne odpudzuje hmyz, čo oceníte predovšetkým v lete. Výhodou levandule je aj pohltenie pachov a prirodzená dezinfekcia vzduchu. Levanduľová vôňa je preto veľmi obľúbená napríklad v zdravotníckych zariadenia.

Levandula

zdroj: Pixabay.com

Jazmín

Podobne ako vanilka alebo levanduľa je jazmín známy ako prostriedok na uvoľnenie napätia, nepokoja a úzkosti. Naopak prispieva k pozitívnej nálade a stimulácii mysle. Vôňa jazmínu by mala taktiež uľaviť od bolestí, a to predovšetkým pri ženských problémoch, ako je PMS alebo klimaktérium.

Rozmarín

Podobne ako citrón má aj rozmarín priaznivý vplyv na koncentráciu a učenie. Okrem toho rozmarínová vôňa pomáha proti bolestiam hlavy a dokáže myseľ zbaviť napätia a úzkosti. Esenciálny rozmarínový olej je dobrým sluhom aj pri problémoch s bolestivými svalmi a kĺbmi, často sa používa pri reumatizme.