Technológie čistenia vzduchu

Doba sa posúva a spolu s ňou aj technológie. Inak to nie je ani v prípade čističiek vzduchu, kedy existuje celý rad rôznych filtrov, od predfiltra, cez uhlíkový a HEPA filter až po ich kombinácie. Ďalej sú tu pokročilé technológie, ako elektrostatický filter alebo napríklad ionizátor. Každý typ tejto technológie má svoje pre a proti a skrátka sa hodí na niečo iné. Aby sme do tohto zmätku vniesli trochu svetla, prinášame článok, ktorý sa práve touto problematikou zaoberá. Poriadne sa usaďte, ideme si predstaviť rôzne technológie čistenia vzduchu, ktoré využívame v našich prístrojoch.

Typy filtrov

V tejto časti si predstavíme všetky typy filtrov, ktoré sa teraz hojne využívajú na čistenie vzduchu, a ktoré zároveň nájdete aj v našej ponuke na Noaton.de.

Predfilter

Ide o základný typ filtra, ktorý má za úlohu zabrániť prieniku tým najväčším časticiam. Ak hľadáte niečo účinnejšie, odporúčame vyskúšať predfilter s technológiou DACRON ®.

Technológia Dacron ®

DACRON ® je značka synteticky vyrábaných vlákien z polyesteru. Tieto vlákna sú nielen kvalitné, ale majú aj antialergénne vlastnosti. Využívajú sa napríklad ako výplň vankúšov a perín (vo forme guličiek z dacronových vlákien, ktoré slúžia ako náhrada peria), ale taktiež ako materiál na výrobu tetív do lukov, či pri výrobe plachiet pre športové plachetnice. Svoje uplatnenie už dacronové vlákna našli aj v medicíne, kde sa používajú pri výrobe umelých ciev.

Okrem toho sa dacronové vlákna vďaka svojim vlastnostiam skvele hodia aj v prípade čistenia vzduchu. Technológia DACRON ® je totiž súčasťou niektorých predfiltrov a polyesterové vlákna tu spoľahlivo zadržia hrubý domáci prach, zvieracie chlpy a dokonca aj čiastočne eliminujú pachy.

Uhlíkový filter

uhlikovy_filtrIde o typ filtra, ktorého hlavnou zložkou je aktívny uhlík. Ten skvele pohlcuje pachy, a preto je vhodný predovšetkým pre fajčiarov a ľudí trpiacich zvýšenou citlivosťou na rôzne druhy pachov. Okrem cigaretového dymu totiž ďalej neutralizuje pachy domácich miláčikov, zápach z kuchyne a aj pachy z rozpúšťadiel a rôznych chemikálií.

Tento filter ale nedokáže eliminovať malé častice, ktoré často škodia alergikom. Na tento účel sú vhodné HEPA filtre, ktoré predstavujeme nižšie.

HEPA filter

HEPA_filtrOznačenie „HEPA“ je skratka z anglického „high efficiency particulate arrestance“ a znamená „vysoko účinné zachytávanie častíc“. Z toho si je možné jednoducho odvodiť, že sa jedná o filter s vysokou účinnosťou a to až 99,97 % na mikročastice s veľkosťou 300 nanometrov (kde platí, že čím väčšia častica, tým vyššia účinnosť filtrovania). Táto neobvykle vysoká efektivita vzniká vďaka mnohonásobne prekladanému sklenému mikrovláknu, ktoré je zložené do harmoniky. Dôležitú rolu hrá šírka týchto vlákien, ich vzájomná vzdialenosť a samozrejme aj hrúbka celého filtra.

HEPA filter je primárne určený pre alergikov a celkovo ako prevencia pred znečisteným ovzduším. Chráni totiž aj zdravého človeka, ktorý je veľkú časť svojho života vystavený nebezpečenstvu znečisteného vzduchu.

HEPA filter (95 %)

Tento typ filtra je dizajnovo rovnaký ako klasický HEPA filter, ale dosahuje nižšiu účinnosť. Keďže, ako už zavedený názov napovedá, jedná sa o typ HEPA filtra, ktorý pracuje s účinnosťou 95 %. Čo to v praxi znamená? Že tento HEPA filter (95 %) odstráni 95 % mikročastíc s veľkosťou 300 nanometrov. Dôležité si je ale uvedomiť, že aj keď tento filter dosahuje nižšiu účinnosť, neznamená to, že je horší. Všeobecne platí, že za ideálnych podmienok by mal taký filter vyčistiť vzduch rovnako, ako klasický HEPA filter len za dlhšie časové obdobie. Vzduch sa totiž musí cez tento filter viackrát prefiltrovať.

Pýtate sa, prečo teda používať HEPA filter (95 %)? Je to jednoduché. Sú miesta, kde nie je potrebný účinnejší filter, nie každý potrebuje mať čistý vzduch v miestnosti tak rýchlo a hlavnú úlohu hrá samozrejme cena.

Porovnanie jednotlivých typov HEPA filtrov

Bohužiaľ, samotné čističky vzduchu nie sú úplne dokonalé prístroje. A kvôli tejto nedokonalosti často dochádza k anomáliám, čo sa týka efektivity.

Ako už je vyššie spomenuté, HEPA filtre majú určitý stupeň účinnosti, s ktorou pracujú (v našich prípadoch to sú 99,97 % a 95 %). Ak sa ale tieto filtre vložia do prístroja, celková efektivita čistenia vzduchu sa môže líšiť. Všeobecne platí, že čím vyššia je účinnosť filtra, tým menšiu priepustnosť častíc má. No a ak má filter nižšiu priepustnosť, zvýši sa jeho odpor vzduchu, čo má za následok to, že vzduch sa snaží prejsť inou cestou. Takým miestom, kadiaľ sa vzduch snaží dostať skrz, sú prieduchy okolo filtra. Tieto vzduchové úniky nie sú zanedbateľné a naviac v prípade klasického HEPA filtra sú omnoho vyššie, než v prípade HEPA filtra (95 %).

Z predchádzajúce odstavca vyplýva, že veľký vplyv na čistenie vzduchu má okrem iného aj tesnenie okolo filtra. Ak nie je filter dostatočne utesnený, môže dochádzať k nežiadúcej priepustnosti vzduchu. Najlepšie je v tomto prípade sledovať ukazovateľ hodnoty CADR, pri ktorom všeobecne platí, že čím vyššia táto hodnota je, tým lepšie.

Kombi filter

combi_filtrIde o kombináciu filtrov - a to presnejšie HEPA a uhlíkového filtra. Toto unikátne skĺbenie technológií dalo vzniknúť špeciálnemu filtru so širším rozsahom zachytávania častíc a pachov.

HEPA sa postará o veľmi jemné častice a to do veľkosti 300 nanometrov a je tvorený granulami alebo vláknami aktívneho uhlíka. Filter zachytáva prachové zhluky a neutralizuje zápachy, toxíny a iné plynné znečistenie. Uhlíkový filter odstráni zápachy, na ktoré je technológia HEPA krátka. Ak teda hľadáte filter, ktorý zlikviduje častice spôsobujúce respiračné problémy, nadmernú únavu, bolesti hlavy, problémy s nespavosťou, zhoršenou kvalitou spánku, ale tiež látky spôsobujúce rôzne typy zápachov, je kombi filter tým najlepším riešením.

Ďalšie technológie čistenia vzduchu

Jednotlivé filtre už sme si predstavili a teraz sa vrhneme na zložitejšie technológie čistenia vzduchu.

UV lampa a fotokatalytický filter TiO2

Ultrafialové žiarenie alebo aj UV žiarenie je elektromagnetické žiarenie s vlnovou dĺžkou kratšou než je to napríklad v prípade viditeľného svetla. Pre človeka nie je viditeľné, avšak niektoré druhy zvierat ho dokážu vnímať. Jeho prirodzeným zdrojom je Slnko a nás pred týmto žiarením chráni ozónová vrstva. UV žiarenie má široké využitie, v odbore čistenia vzduchu sa využíva ako prostriedok dezinfekcie vzduchu. Je totiž vedecky preukázané, že UV žiarenie ničí mikroorganizmy. Produkcia UV žiarenia je produkovanie prostredníctvom UV lámp. Používateľov poteší fakt, že UV lampa nevyžaduje žiadnu údržbu.

Fotokatalytický filter TiO2 je mriežka, ktorej povrch je tvorený oxidom titaničitým (TiO2). V prípade, že na tento filter dopadá UV svetlo (z UV lampy, ale prakticky by stačilo aj slnečné svetlo), začne prebiehať tzv. fotokatalytická reakcia. Ide o reakciu, pri ktorej sa eliminujú okolité organické látky a to tým spôsobom, že sa rozložia na látky minerálne (vodu a oxid uhličitý).

Kombinácia týchto dvoch technológií dala vzniknúť unikátnej čistiacej aparatúre, ktorá spoľahlivo zabíja organické látky (vírusy, baktérie, plesne, alergény a ďalšie mikróby). Navyše obe tieto funkcie sú bezúdržbové a ich životnosť je teoreticky neobmedzená.

Elektrostatický filter

Typ filtra, ktorý na svoju správnu funkciu vyžaduje ionizátor. Ten dodá časticiam vo svojom okolí záporné ióny (anióny), vďaka čomu sa častice začnú zhlukovať. Elektrostatický filter ich následne začne priťahovať a zbierať.

Údržba tohto filtra je veľmi jednoduchá. Jednoducho ho opláchnete od zozbieraných nečistôt a znovu použijete. Životnosť takého elektrostatického filtra je takmer neobmedzená a finančne tak nenákladná.

cisty_vzduch

zdroj: Pixabay.com

Funkcia ionizátora

Ide o veľmi užitočnú funkciu, ktorá býva častou súčasťou prístrojov, ako sú čističky, odvlhčovače a zvlhčovače vzduchu.

Produkuje záporné ióny, tzv. anióny. Tie sú spolu s kladnými iónmi obsiahnuté vo vzduchu, ktorý dýchame. Je dokázané, že pomer a celkové množstvo kladných a záporných iónov značne ovplyvňuje kvalitu vzduchu. Ak v ovzduší prevládajú záporné ióny, má také prostredie pozitívny vplyv na zdravie človeka.

O ionizátoroch sme už napísali množstvo článkov a rôznych popisov. Ak sa o nich chcete dozvedieť viac, odporúčame článok s názvom Ionizátor - sú ióny zdravé alebo škodia?